România ar putea produce un vaccin anti-covid-19. Anunțul făcut de premier

România ar putea produce un vaccin anti-covid-19. Anunțul făcut de premier
Anunțul premierului: România ar putea produce un vaccin anti-covid-19

Premierul Florin Cîțu a anunțat în urmă cu o lună că România ar putea produce un vaccin anti-COVID-19, informând că a început discuțiile cu Uniunea Europeană. Noile vești despre operațiune.

România ar putea produce un vaccin anti-COVID-19. Premierul Cîțu: Am anunțat deja UE

O companie românească ar putea produce un ser împotriva noului virus, dacă va trece de evaluarea Uniunii Europene, a anunțat în 3 aprilie premierul Florin Cîțu. În prezent, țara noastră se află în proces de selecție. Alte 11 companii sunt evaluate pentru fabricarea unor componente folosite în toate tipurile de vaccin. Prin comparație, vecinii bulgari au intrat în competiție pentru fabricarea și distribuția vaccinurilor cu doar trei companii. Ungaria tot cu trei, iar Slovenia cu una.

„Nu, România va face un lucru mult mai bun. Noi vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino. Ne-am arătat disponibilitatea, am trimis o scrisoare oficialilor europeni, aşteptăm să aflăm ce vaccin am putea produce. Am anunțat deja UE”, spunea premierul României în luna februarie 2020.

Specialiștii au o altă părere 

„În România mă tem că nu se poate fabrica genul acela de tehnologie. Aţi văzut acel flacon mic? Este un flacon de 2 ml, din care se trag 5 doze de vaccin. E o tehnologie de divizare în fracţiuni mici şi în flacon, pentru care, din câte ştiu eu, nu există linii de ambalare în România, iar păstrarea acelui lanţ de frig, la -80 de grade, cu siguranţă va fi foarte dificilă în fabrici care au o altă tehnologie.

Cu alte cuvinte, trebuie să ai o fabrică construită special pentru genul acela de tehnologie şi de formulare pentru a-l putea fabrica. Ne aşteptam la genul acesta de situaţii, că din cauza condiţiilor cu totul excepţionale în care trebuie fabricat, depozitat, transportat şi manipulat vaccinul vor apărea dificultăţi în lanţul de aprovizionare”, spune Dragoş Damian, CEO Terapia.

Campania de vaccinare în România a început în urmă cu trei luni

Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus în țara noastră a început în decembrie 2020. Mihaela Anghel, asistent medical la Institutul ”Matei Balș” din București, a fost primul român care a fost imunizat. Până la acea oră, alți români primiseră deja serul anti-COVID-19, în alte state.

Primul cadru medical vaccinat a preluat primul pacient de la noi confirmat cu COVID-19, în data de 27 februarie. Asistenta are 26 de ani și lucrează la ”Matei Balș” de patru ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI