Autoritățile au decis ce se va întâmpla cu românii care refuză vaccinarea. Dr. Valeriu Gheorghiţă vine cu mai multe detalii despre acest gen de cazuri. Iată mai multe detalii de la oficiali!
Șeful campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a anunțat că „etapa 1 de vaccinare se va termina la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie”. Dr. Valeriu Gheorghiță a detaliat că fiecare etapă are obiectivele sale, iar prima a fost menită să protejeze sănătatea personalului medical și social tocmai în speranța forței de lucru cât mai mare care să asigure asistența medicală în momentele acestea de criză din contextul pandemic.
Etapa a doua are ca scop categoria vulnerabilă, iar dacă se va constata că s-a acoperit un nivel considerabil în rândul acestora nu se vor mai înregistra cazuri de forme severă, astfel nu va mai fi o astfel de presiune pe sistemul medical, iar impactul deceselor va fi mult diminuat:
„În ceea ce priveşte nivelul de acoperire vaccinală şi intenţia de vaccinare a populaţiei generale, cred că doar prin prezentarea clară, transparentă şi onestă a beneficiilor şi riscurilor oamenii vor putea decide în cunoştinţă de cauză ce doresc să facă (…).”
Întrebat despre românii care refuză să le fie administrat serul, acesta a răspuns: „Vor decide doar prin prezentarea clară a beneficiilor şi a riscurilor.” Specialistul a mai subliniat câteva detalii despre reacțiile advserse generale care pot apărea și care constau în: febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, disconfort, roşeaţă, tumefacţie la locul injecţiei.
Florin Cîțu a declarat în cursul zilei de sâmbătă că s-a muncit foarte mult pentru reușita de a avea totul pus la punct tocmai pentru a începe vaccinarea în aceeași cu toată Europa. Acesta a fost un moment important care s-a lăsat așteptat preț de un an, din momentul în care a izbucnit pandemia. De asemenea, oficialul a mai mărturisit că livrarea și distribuirea într-un timp record vor ajuta în cele din urmă la limitarea și la eradicarea crizei sanitare într-o perioadă pe cât de posibil scurtă.
„Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane cu istoric alergic de şoc anafilactic (…) Estimăm că etapa 1 de vaccinare se va termina la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie. Eventualele doze de vaccin refuzate de personalul medical vor redistribuite în etapa a doua de vaccinare, destinată persoanelor vulnerabile (…) Vaccinarea oficialilor, a preşedintelui României, va avea loc la momentul potrivit, în etapa corespunzătoare care prevede vaccinarea demnitarilor”
Valeriu Gheorghiță, șeful Campaniei de vaccinare anti-COVID-19