Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că a semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Mai exact, CET Paroșeni o să funcționeze cu peleți, activitatea devenind sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2.
Conform minisistrului Energiei, azi a fost semnată o scrisoare de intenție ca să transforme activitatea CET-ului de la Paroșeni. Documentul s-a semnat împreună cu reprezentantul unei companii norvegiene.
Astfel, colaborarea presupune înlocuirea cărbunelui ce stă la baza funcționării Centralei de la Paroșeni cu peleții produși de norvegieni, iar pe termen lung mai include și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în țara noastră.
Aceste fabrici o să utilizeze resurse de biomasă sustenabilă, ce vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2, a spus ministrul Virgil Popescu.
”Acord important pentru CET Paroșeni! Astăzi împreună cu Bjørn H. Knappskog, CEO al companiei Arbaflame, am semnat o scrisoare de intenție pentru a tranforma activitatea CET-ului de la Paroșeni în una sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2!
Astfel, colaborarea cu Arbaflame, companie norvegiană, va presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcționării Centralei de la Paroșeni cu peleții produși de Arbaflame, iar, pe termen lung, include și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în România. Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasă sustenabilă, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2. Am promis, am făcut!
Astăzi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroșeni cu peleți produși în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului și mai avem încă multe de făcut.
Am susținut că România trebuie să atingă niște ținte ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și le vom atinge. În plus, nu doar că asigurăm căldură și energie electrică în mod sustenabil, dar aducem și o gură de oxigen economic în Valea Jiului, pentru că la Paroșeni se va construi și fabrica în care vor fi produși aceși peleți. Surplusul va fi exportat, astfel că România va avea un beneficiu dublu.
Știu că locuitorii din Valea Jiului au avut mult de suferit, știu că tranziția energetică poate îi sperie pe mulți dintre ei, dar vreau să-i asigur că nu-i vom abandona, că vom găsi cele mai bune soluții pentru economia locală, pentru ecosistemul românesc și pentru Sistemul Energetic Național. Testele vor începe în prima parte a anului 2022, ceea ce ne face să fim foarte aproape de momentul în care va începe decarbonificarea Văii Jiului!”, a notat ministrul pe pagina de Facebook.