Un român condamnat la închisoare s-a făcut preot pe mii de dolari

Un român condamnat la închisoare s-a făcut preot pe mii de dolari

Credincioşii unei parohii româneşti din Statele Unite, au aflat cu stupoare că preotul care slujeşte de trei ani acolo este un infractor condamnat la zece ani de închisoare cu executare în România. Între timp, bărbatul a dispărut din nou.

Iulian Vasile Ilie în vârstă de 37 de ani și născut în Răducăneni, a înșelat zeci de persoane din Iaşi şi Bacău, alături de Teodor Coman, „regele mansardelor”, așa cum mai este denumi. Ilie este condamnat definitiv la zece ani de închisoare cu executare în decembrie 2016. Însă, acesta nu a putut fi încarcerat deoarece a plecat din România încă din februarie 2015 și s-a stabilit în SUA. Acolo, şi-a ascuns istoricul infracţional din ţară şi a decis să devină preot.

Ajuns în Palm Springs (California), Ilie a fost numit preot paroh de către Arhiepiscopul Nathaniel, şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America.

„Când a venit la noi, a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi”, a declarat un enoriaș al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Palm Springs.

Cum a ajuns preot

După trei ani în care a slujit în SUA, fără ca niciun conaţional de-al său să ştie de condamnarea de la Iaşi, Iulian Ilie a dispărut pur din rândul comunităţii religioase româneşti din Palm Springs. Se întâmpla în decembrie 2018, atunci când românul nu a mai mers deloc la biserică şi nici nu a putut fi contactat de credincioşi sau de superiori ierarhici. Reprezentanţii arhiepiscopiei le-ar fi spus credincioşilor că preotul paroh a avut probleme cu Serviciul de Emigrări din SUA şi că din acest motiv a dispărut.

„A dispărut peste noapte. Consiliul parohial a primit ordin să facă inventar, să schimbe cheile de la biroul lui de la biserică. Probabil, episcopul a ştiut că-i tâlhar şi voia să se asigure că nu diminuează din averea bisericii”, a declarat un enoriaș al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Palm Springs.

De menţionat că Episcopia Ortodoxă Română din America este recunoscută de Biserica Ortodoxă Română, însă administrativ aparţine de Biserica Ortodoxă din SUA. Până să ajungă în SUA, Iulian Ilie a slujit ca preot în parohia Crângu, din Teleorman, de acolo a primit documentele necesare transferului în SUA.

De ce a fost condamnat

Iulian Ilie a fost director de vânzări al unei firmei a lui Teodor Coman, supranumit şi „regele mansardelor”. Cei doi, alături de alţi indivizi, au păgubit, începând cu anul 2007, 73 de oameni care au plătit în avans 6,5 milioane de lei pentru construirea unor mansarde și care în final au fost înșelați.

„Concret, firmele constructoare au încheiat contractele în condiţiile în care nu deţineau autorizaţiile legale necesare (autorizări, în lipsa cărora imobilele nu puteau fi racordate la reţelele de gaz, curent electric, apă, canalizare şi nu puteau fi înstrăinate prin act autentic către parţile vătămate), iar banii încasaţi de la persoanele păgubite s-au folosit de către inculpaţi în alte scopuri decât pentru executarea lucrărilor (achiziţii de bunuri imobile, creditarea unor terţe firme), împrejurări în care, dacă părţile vătămate le-ar fi cunoscut, nu ar mai fi încheiat contractele în cauza”, precizau procurorii DNA, în rechizitoriu.

Gruparea a fost destructurată de procurori la începutul lunii octombrie 2009. Teodor Coman, fost Simileac, a fost condamnat definitiv în dosarul înşelăciunilor cu mansarde la 14 ani de închisoare. Iulian Vasile Ilie este căutat în continuare de polițiști. Fotografia lui apare pe site-ul Poliţiei Române, la rubrica „Persoane urmărite”. Se sustrage de la executarea pedepsei de zece ani închisoare pentru savârșirea infracțiunii de înșelăciune. Pe numele persoanei urmărite a fost emis mandat european de arestare.

Sursa: Digi24
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI