Catedrala seacă, din nou, bugetul: cât dă primăria condusă de Firea pentru Biserică

Catedrala seacă, din nou, bugetul: cât dă primăria condusă de Firea pentru Biserică

Primăria Capitalei București s-a gândit să majoreze cu 10 milioane de lei, bugetul alocat Catedralei Mântuirii Neamului. Decizia se va lua în ședința din data de 12 decembrie. Ce sumă va primi Catedrala în 2019.

Bineînțeles, banii alocați provin din bugetul Municipiului București. Astfel, dacă se aprobă acestă majorare, Catedrala Mântuirii Neamului, urmează să primească în 2019, suma de 45 de milioane de lei, adică aproape 10 milioane de euro.

Și asta nu-i tot, Primăria București se simte darnică, așa că va majora și bugetele care vor ajunge la Administraţia Monumentelor şi Patrimoniuli Turistic. Mai exact,  24,7 milioane de lei vor ajunge tot în lăcașurile de cult. În total, 121.084.472 de lei din bugetul Bucureştilor au ajuns în biserici.

Din bugetul Primăriei, 15 milioane de lei erau prevăzuţi pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, la începutul anului. Dar, suma a fost majorată, nu o dată, ci de două ori, cu câte 10 milioane de lei. Deciziile au fost luate în ședințele din 21 iulie şi 21 noiembrie. Acum, urmează o a treia majorare, tot de 10 milioane de lei, care se va hotărî, pe 12 decembrie.

În timp ce bugetul alocat pentru Muzeul Municipiului București, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Teatrele Bulandra, Odeon, Ţăndărică se va reduce, cel alocat bisericilor va crește. În decembrie, șapte biserici vor primi bani pentru pirma data pe acest an de la bugetul capitalei, iar pentru alte 31 de locaşuri de cult se fac supliemntări de bugete cu sume cuprinse între 23 de mii de lei şi un milion de lei.

Nu contează, dacă Primărăria nu are bani să dea bisericilor, mai scade de la sănătate, de la educație și pic cu pic se-adună. În conformitate cu proiectul de buget rectificat publicat pe site-ul primăriei, veniturile primăriei scad cu 185 de milioane de lei faţă de prognozele iniţiale.

Primăria Capitalei a avut în 2018, în urma rectificării bugetare, venituri proprii în valoare de 5.574.959.000 de lei, adică aproximativ 1,2 miliarde de euro. Dintre aceștia, 2,17% s-au dus la construcția de biserici.

Catedrala Naţională este construită în proporţie de 95%, stadiul „la roşu” și urmează ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator. Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește pragul de 121 de milioane de euro.

Sursa: G4media
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI