Reușită imensă pentru România! Roboții care culeg legume și fructe sau altoiesc sunt de mare ajutor. Grupul Agroland finanțează cinci start-up-uri cu 50.000 de euro pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele.
Grupul Agroland finanțează nu mai puțin de cinci start-up-uri tech românești pentru a-și duce la capăt proiectele. Acestea urmează să lanseze începând cu luna septembrie soluții inovatoare pentru fermieri.
S-a inventat astfel un robot care culege legume, unul care altoiește fructe și legume și aplicații care detectează boli ale plantelor și le oferă tratamentul necesar supraviețuirii și evoluției lor.
Firmele în cauză sunt finanțate cu 50.000 de euro de către grupul Agroland, care operează cea mai mare rețea de magazine cu produse pentru grădinărit, pet care și hobby farming de la noi din țară.
Grupul este controlat de către omul de afaceri Horia Cardoș. Start-up-urile își propun să dezvolte soluții inedite pentru fermieri și au fost declarate finaliste în cadrul incubatorului de afaceri ale AgTech TM.
O primă tranșă de produse va fi finalizată până la finele lunii septembrie ale anului curent. Un alt proiect creat de Urban Agriculture Technologies este o soluție pentru fermierii care doresc să crească plante pe tot parcursul anunlui și să își reducă consumul de apă, optimizând și spațiul folosit.
Agroland și-a început activitatea în anul 2016 ca divizie a companiei mamă Agroland Business System, iar din 2017 funcționează independent juridic și financiar. Compania are două linii de business:
-vânzarea de input-uri pentru agricultura convențională și cea organică
-tranzacționarea cu cereale
„Această situaţie ar putea provoca probleme serioase pentru numeroase sectoare, precum culegerea de fructe şi legume, ceea ce pe cale de consecinţă va conduce la reducerea alimentelor disponibile în Marea Britanie, într-un moment în care este mare nevoie de ele”, a declarat Simon Pearson, profesor de tehnologie agricolă la Universitatea din Lincoln.
Agroland a înregistrat o cifră de afaceri de 18.44 de milioane de lei în anul 2020 (+88% față de anul precedent). Profitul net obținut a fost de 1.2 milioane de lei (+231% față de anul precedent), cu marja netă de 6.83% în creștere față de arja de 3.86% obținut total în anul 2018. Compania a fost listată la Bursa de Valori București sub indicele AAB pe data de 15 iunie a anului curent.
„Recoltarea manuală reprezintă o mare parte din costurile lor totale, până la 50% şi în contextul Brexitului, situaţia ar putea fi dificilă”, explică inventatorul acestuia. . „Costurile culesului pot ajunge la 40% din costurile de producţie ale brassica şi angajaţii calificaţi în agricultură sunt tot mai greu de recrutat, mai ales în contextul apropierii rapide a Brexitului. Agricultura robotizată are potenţialul de a majora producţia şi de a duce la un control mai bun al costurilor”, adaugă David Simmons, director Riviera Produce