01 apr. 2019 | 19:05

Revoluție în medicină la Iași: cum e folosit un robot pentru pacienții cu nevoi

Știri generale
Revoluție în medicină la Iași: cum e folosit un robot pentru pacienții cu nevoi

România are un robot performant cu ajutorul căruia pacienții care suferă de afecțini neumotorii pot învăța să meargă din nou.

La Spitalul de Recuperare din Iaşi trec pragul, anual, peste o mie de pacienți din toată țara, care suferă de afecţiuni neuromotorii și care speră că vor reuși să meargă din nou, cu ajutorul robotului performant.

Mai exact, la Spitalul din Iași, pacienții sunt ajutați de cinci aparate medicale să-și recapete forța, pentru a putea merge din nou. Astfel, cu ajutorul roboților, dar și cu ajutorul specialiștilor, mulți dintre pacienții care au trecut pragul spitalului în scaunul cu rotile, au reuțit să mergă din nou singuri, bineînțeles după câțiva ani de tratament.

„La prima vedere, pacientul pare că se joacă. În timp ce se relaxează, însă, el lucrează pentru a-şi recupera mobilitatea mâinilor. Aşa sunt făcuţi bine bolnavii care ajung în secţia de Recuperare Neuromotorie a Spitalului de Recuperare din Iaşi”, a declarat Cristina Zaharia, fiziokinetoterapeut.

Cum îi ajută robotul pe oameni să mergă din nou

Robotul din Spitalul de Recuperare de la Iași, care este unic în România îi ajută pe cei imobilizaţi în scaunul cu rotile să stea din nou în picioare şi îi reînvaţă să păşească. În plus, robotul poate simula inclusiv urcarea scărilor.

„Avem pacienţi cu rezultate foarte bune pentru că lucrăm foarte mult cu ei”, spune Cristina Zaharia, fiziokinetoterapeut.

Cei care aleg să facă o altfel de recuperare la Spitalul din Iași au un program bine stabilit. Mai exact, o astfel de recuperare durează 16 zile și este structurată în ședințe de câte 30 de minute cu unul dintre roboți.

Pacienții se declară foarte mulțumiți de tehnica revoluționară pe care o oferă robotul de la Iași. „Eu am stat la pat. Nu am mers deloc. Acum, mulţumesc lui Dumnezeu că pot să merg”, spune Ana Maria Torok, pacientă. „Simt fiori la picioare. Doi ani m-au întors în pat cu cearşaful”, spune Tereza Moraru, a declarat un alt pacient.

Robotul care îi ajută pe oameni să mergă din nou este foarte căutat. Astfel, peste o mie de pacienți vin la Iași să facă recuperare cu ajutorul acestuia, drept urmare lista de așteptare este foarte lungă.

„Programările se întind pe un an de zile. Încercăm să găsim soluţii pentru pacienţi să poată beneficia de acest sistem de tratament mult mai rapid”, afirmă Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare, Iaşi.

Cât costă un astfel de robot

Doar în ultimii trei ani, Spitalul de Recuperare de la Iași a investit peste două milioane de euro s-au investit în aparatura performantă, care îi învață pe oameni să meargă din nou.

„În medie, într-un an, în Spitalul de Recuperare Iaşi se internează aproape 17 mii de pacienţi. Sunt aproape 10 mii de spitalizări la zi şi peste 30 de mii de consultaţii în ambulatoriu”, a declarat Smaranda Miu, medic de recuperare în cadrul Spitalului de Recuperare, Iaşi.