Robi din Las Fierbinți, out din serial din cauza Guvernului. Decizia nemaiîntâlnită

Robi din Las Fierbinți, out din serial din cauza Guvernului. Decizia nemaiîntâlnită
Robi din Las Fierbinți, out din serial din cauza Guvernului. Decizia nemaiîntâlnită

Cum ar fi fost dacă nu am mai fi avut privilegiul să o urmărim pe Angelina Jolie și Denzel Washington jucând magistral în ”The Bone Collector”? Așa cum mai scriam și în trecut, România este țara tuturor posiblităților și, mai ales, a legilor gândite peste noapte de guvernanți, doar de dragul de a face legi și ca să dovedească că ei veghează și muncesc în interesul public.

Fără uniforme de poliție în cinematografia românească

În loc să se ocupe de lucrurile importante pentru România, având în vedere că lucrurile par a fi pierdute din mână, când vine vorba de criza economică determinată de pandemia noului coronavirus, Guvernul se gândește cum să mai interzică anumite lucruri, care în esență nu fac rău nimănui și fac parte din realitatea cotidiană, atunci când vorbim de producțiile cinematografice românești inspirate din realitatea socială.

În acest moment la nivel guvernamental se discută un proiect de lege prin care li se va interzice regizorilor de film sau de producții tv să mai folosească uniformele de polițist pentru activități culturale și filmări. Cu alte cuvinte, inclusiv producătorii sitcom-ului ”Las Fierbinți” vor fi nevoiți, ori să-l recicleze pe Robi polițistul, personaj interpretat de actorul de origine din Republica Moldova, Leonid Doni, sau să-i omoare personajul definitiv.

Decizia nemaiîntâlnită în orice colț de lume

Înainte de a scrie acest material, ne-am documentat și noi să vedem dacă mai există undeva, prin lume, un astfel de proiect de lege, sau chiar lege activă, care interzice folosirea uniformei de polițist în cinematografie. Din fericire, sau din păcate, depinde din ce unghi privim situația, nu există nicăieri o astfel de lege, doar în România s-ar putea să apară.

În proiectul legislativ ce se dorește a veni cu modificări la Hotărârea Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, și care este în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), se propune abrogarea unuia din articolele acestei HG, și anume articolul 10.

Robi din Las Fierbinți, out din serial din cauza Guvernului. Decizia nemaiîntâlnită
Robi din Las Fierbinți, out din serial din cauza Guvernului. Decizia nemaiîntâlnită

Prezentul articol de lege le permite creatorilor de conținut cultural sau cinematografic, fie că vorbim de producții tv sau pentru marele ecran, folosirea uniformei de polițist pentru astfel de activități, dar dacă proiectul va trece și va fi aprobat, acest lucru nu va mai fi posibil. Justificarea acestei decizii? E foarte simplă și cât se poate de evidentă, nu se justifică cheltuielile cu închiriatul costumelor și nu acoperă costul de achiziţie al articolelor de echipament.

„La articolul 10 se menţionează că uniforma poate fi închiriată persoanelor juridice pentru activităţi culturale şi filmări. Această posibilitate grevează bugetele unităţilor de poliţie, întrucât tarifele de închiriere nu acoperă costul de achiziţie al articolelor de echipament deoarece uniformele odată închiriate, datorită varietăţii de talii şi mărimi, nu mai pot fi reutilizate pentru alte închirieri. În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior poliţiştilor deoarece nu se mai află în starea calitativă «nou», constituindu-se într-un stoc de materiale care nu mai sunt utile unităţii de poliţie”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Stau și mă gândesc cum ar fi fost dacă în America, unde este patria filmului, ar fi existat o asemenea lege? Am mai fi avut noi, de exemplu, privilegiul să o urmărim pe Angelina Jolie și Denzel Washington jucând magistral în ”The Bone Collector”, un film de Oscar, sau am mai fi avut acasă în colecția noastră personală de filme, toată seria din franciza ”Police Academy”? Vă lăsăm pe voi să judecați.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI