Subiectul refugiaților continuă să fie unul foarte sensibil pentru foarte multe țări, iar din acest motiv, oameni buni riscă să ajungă după gratii, la fel ca în cazul lui Pia Klemp.
Femeia din imaginea de mai sus este Pia Klemp. La vârsta de 35 de ani, ea este căpitan de navă, dar riscă să-și petreacă următorii 20 de ani după gratii. Gestul ”condamnabil” pe care l-a făcut a fost să salveze un grup de refugiați care se înecau în Marea Medierană. Klemp este acuzată de autoritățile italiene că facilitează imigrația ilegală, iar dacă va pierde procesul, își va executa sentința într-o închisoare din Italia.
Pia Klemp face parte dintr-o organizație de binefacere intitulată Sea-Watch. Scopul ei principal este de a participa la misiuni de salvare a oamenilor care ajung să fie naufragiați în Marea Mediterană. Cei mai mulți dintre cei care sunt salvați în acele circumstanțe terifiante vin din Africa sau din Orientul Mijlociu. Ei fug de zone de război și condiții de trai deplorabile. În speranța unei vieți mai bune, își riscă viața pe mare cu tot felul de bărci improvizate.
În mod previzibil, Klemp a negat validitatea acuzațiilor care i-au fost aduse din partea statului italian. Ea este de părere că toate acțiunile de salvare a oamenilor care își pot pierde viața pe mare sunt în concordanță cu legislația internațională.
”Nu am făcut decât să urmăm legea internațională, mai ales legea marină, în care cea mai importantă proritate este salvarea oamenilor aflați la ananghie. Salvarea este criminalizată. Deja suntem paralizați, iar de asta mor oameni în Mediterană”, a declarat Klemp pentru publicația elvețiană Basler Zeitung. Conform statisticilor publicate de fundația Help Refugess, aproximativ 15% dintre toți cei care încearcă să vină din Africa pe mare mor înecați.
Klemp este recunoscută la nivel global ca un muncitor important în proiecte umanitare și ONG-uri. Din păcate, acum este tratată ca un criminal, iar petiția semnată de 183.000 de oameni pentru eliberarea ei are mari șanse să fie ignorată. Doar costurile cu avocații și tribunalul de aproximativ 300.000 de euro îi pot îngropa toate activitățile, chiar și dacă reușește să câștige procesul.