Rezolvare subiecte BAC 2022 la limba română, cum se făceau corect exercițiile primite de elevi și care este baremul de corectare. Astăzi 20 iunie a început sesiunea de vară la examenele de Bacalaureat 2022. Prima probă scrisă a fost la Limba și Literatura Română. Candidații, începând cu ora 9:00, au avut de rezolvat trei subiecte, primul având cel puțin două subpuncte de rezolvat. Așa cum a fost și la simulare, toate cele trei subiecte sunt obligatorii și s-au acordat zece puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv, pentru toate cele trei subiecte, a fost de trei ore.
Începând cu ora 8:30, candidații au intrat în sălile de examinare pentru examenul, proba scrisă, la Limba și Literatura Română. Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, s-au înscris 126.454 de elevi, din care 111.329 reprezintă elevii claselor a XII-a din generația curentă, și 15.125 de elevi sunt din seriile anterioare.
Conform regulilor instituite de Ministerul Educației, li s-a permis intrara în sălile de examinare, începând cu ora 8:30, iar de la ora 9:00 a început examenul propriu-zis. Conform Ministerului Eudcației, la proba srisă la Limba și Literatura Română sunt trei subiecte de rezolvat, cel puțin unul dintre ele având două subpuncte. Pe 19 iunie a fost publicat și regulamentul de examinare, după cum urmează:
„Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.
Bacalaureat 2022. Astăzi, Ministerul Educației va publica subiectele date și baremele de notare la proba scrisă la Limba și Literatura Română, conform Ordinului de Ministru, pentru sesiunea de vară a examenelor de Bacalaureat 2022, la ora 15:00.
Ulterior, rezultatele la această probă, precum și la proba obligatorie a profilului, Matematică și Istorie, din 21 iunie, cea de miercuri, 22 iunie, proba la alegere a profilului şi specializării, și proba la Limba și literatura maternă de joi, 23 iunie, vor fi publicate pe 27 iunie, până la ora 12:00. După această oră se așteaptă depunerea contestațiilor, până la ora 18:00.
Subiectele date astăzi la proba scrisă la Limba și Literatura Română, pentru profilul umanist, pedagogic, cât și profilul real, au fost aceleași. Toate subiectele au fost obligatorii, acordându-se zece puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv fiind pentru toată lumea de trei ore. Proba scrisă la Limba și Literatura Română a fost împărțită în trei părți, fiecare cu cerințele de rezolvare.
După ora prânzului va fi disponibil și baremul de corectare la proba scrisă pentru Limba și Litereatura Română.
Primul subiect a avut 5 cerințe notate cu câte 6 puncte fiecare, fiind vorba de un text la prima vedere. Subiectul a fost adresat elevilor de pe filiera teoretică, profilul real, pentru filiera tehnologică si pentru cea vocațională, mai puțin profilul pedagogic.
Textul e la primul subiect, dat pentru rezolvare, a fost „Doamna Elena Cuza”, scris de Nicolae Iorga. La subpunctul B cerința a fost de a scrie un text de minimum 150 cuvinte de argumentare. Elevilor li s-a cerut să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”. Subiectul a fost notat cu 20 de puncte.
La al doilea subiect li s-a cerut candidaților să argumenteze perspectiva narativă într-un text de Cezar Petrescu, și anume „Întunecare”, acesta fiind notat cu 10 puncte.
Al treilea subiect a avut cerința de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate, subiectul fiind notat cu 30 de puncte.
Ministerul Educației a publicat, încă de ieri 20 iunie baremul de evaluare și notare pentru candidații de pe filiera teoretică, la Profilul umanist și Filiera vocațională, la Profilul pedagogic, după cum urmează:
Toate baremele le găsiți aici ți aici.