20 iun. 2022 | 09:06

Subiecte Bacalaureat 2022 la limba română. Ce a picat la examenul scris

BAC 2022
Subiecte Bacalaureat 2022 la limba română. Ce a picat la examenul scris
Prima zi de emoții pentru elevii claselor a XII-a

Subiecte Bacalaureat 2022 la Limba română. Astăzi, pe 20 iunie 2022, elevii claselor a XII-a încep examenele de Bacalaureat 2022. Începând cu ora 9:00 elevii vor da primul examen din această sesiune de BAC 2022. Este o zi plină de emoții pentru cei peste 151.906 de elevi, care au terminat anul acesta clasa a XII-a. Conform informațiilor venite de la Ministerul Educației, aproximativ 40.000 de elevi nu s-au înscris la sesiunea de BAC din acest an. Vă vom prezenta subiectele care au picat la examenul la Limba și Literatura Română, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Update Subiecte BAC 2022

Conform primelor informații, la proba scrisă la Limba și Literatura Română, elevii claselor a XII-a au de rezolvat un subiect ce tratatează opera lui Ion Luca Caragiale. Subiectul a fost dat atât elevilor de la profilul real, cât şi celor de la profilul uman.

Elevilor li s-a cerut să vorbească despre particularităţile operei scriitorului. În același timp, o altă cerință a fost acea a caracterizării unui personaj din opera lui I.L. Caragiale.

Pentru filiera teoretică, profilul real, pentru filiera tehnologică si pentru cea vocațională, mai puțin profilul pedagogic, primul subiect are 5 cerințe notate cu câte 6 puncte fiecare, fiind vorba de un text la prima vedere. Textul de la primul subiect a fost „Doamna Elena Cuza”, scris de Nicolae Iorga.

La subpunctul B cerința a fost de a scrie  un text de minimum 150 cuvinte de argumentare. Elevilor li s-a cerut să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.  Subiectul a fost notat cu 20 de puncte.

La al doilea subiect li s-a cerut candidaților să argumenteze perspectiva narative într-un text de Cezar Petrescu, și anume „Întunecare”, acesta fiind notat cu 10 puncte. Al treilea subiect a avut cerința de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate, subiectul fiind notat cu 30 de puncte.

Subiecte Bacalaureat 2022 la limba română. Prima zi de emoții pentru elevii claselor a XII-a

Începând de astăzi, 20 iunie 2022, elevii claselor a XII-a vor da examenul maturității îndreptându-se spre învățământul universitar. Astăzi, de la ora 9:00, vor avea primul examen, extrem de important, la Limba și Literatura Română.

Din totalul de elevi înscriși, 151.906 elevi, conform Ministerului de resort, s-au înscris doar 126.454 de elevi. Restul, de aproximativ 40.000 de elevi nu au au fost înscriși la primul examen de BAC 2022 din sesiunea de vară, iunie-iulie 2022.

Din numărul de elevi înscriși, 111.329 reprezintă elevii claselor a XII-a din generația curentă. Datele mai arată că 15.125 de elevi sunt din seriile anterioare. Aeștia nu au reușit să treacă de sesiunile de BAC din anii anteriori. Cu alte cuvinte, 40.577 de elevi nu vor susține examenele de anul acesta, din sesiunea de vară a Bacalaureatului din 2022.

Redactarea lucrărilor la examenele de BAC 2022

Astăzi, 20 iunie, va avea loc primul examen din sesiunea de vară, la Limba și Literatura Română. Conform ME, sunt stabilie clar regulile legate de redactarea lucrărilor:

„Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Regulile anunțate de Ministerul Educației pentru exemanele de BAC 2022

Ieri seară Ministerul Educației a emis un comunicat în care sunt specificate clar regulile de intrare în sălile de examinare, după cum umează:

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educației.

Rezultatele vor fi afișate pe data de 27 iunie a.c., până la ora 12:00, urmând ca după această oră să fie depuse contestațiile.

Calendar Bacalaureat 2022

  • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro