Rețeta tradițională de ștrudel cu mere. Ingredientul secret care nu are voie să lipsească

Rețeta tradițională de ștrudel cu mere. Ingredientul secret care nu are voie să lipsească
Rețeta tradițională de ștrudel cu mere

Rețeta tradițională de ștrudel cu mere. Care este ingredientul secret care nu are voie să lipsească. Acest desert este originar din Tirolul de Sud, una din cele cinci regiuni cu statut autonom din Italia, cu capitala în orașul Trento. Baza acestui desert o reprezintă un aluat de patiserie subțire rulat, dar și o umplutură care conține un ingredient secret.

Rețeta tradițională de ștrudel cu mere

Ștrudelul cu mere este un desert delicios și aromat, care se poate consuma atât cald, cât și la temperatura camerei. Prepararea acestuia este una destul de rapidă, iar umplutura, îmbogățită cu unt și pesmet, este una consistentă și hrănitoare. În plus, umplutura de mere și stafide se poate înlocui cu pere, prune, ciocolată, nuci.

Ingrediente ștrudel cu mere

  • aluat pentru patiserie
  • 160 grame făină
  • 1 ou
  • 40 grame apă
  •  1 lingură de ulei de măsline
  •  1 vârf de cuțit de sare
  • Pentru umplutură ai nevoie de:
  • 5 mere golden
  • 40 grame zahăr
  • 50 grame stafide
  • 40 grame sâmburi de pin
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 40 grame rom
  • 1 vârf de cuțit de scorțișoară pudră
  • 50 grame unt topit
  • 50 grame pesmet
  • zahăr pudră, după gust

Mod de preparare

Mai întâi, se decojesc merele, se taie în cubulețe și se pun în castron alături de stafide, rom, coaja de lămâie, zahăr și scorțișoară. Se amestecă apoi și se lasă la o parte vreme de o jumătate de oră. Semințele de pin se prăjesc într-o tigaie, se lasă să se răcească și se adaugă în umplutura de mere.

Aluaul se prepară amestecând făina cu oul, apa, uleiul și sarea într-un bol. Se frământă rapid până când aluatul devine omogen, apoi se transferă pe o foaie de hârtie de copt, bine însiropată.

Se întinde cu un sucitor astfel încât să se obțină o foaie dreptunghiulară foarte subțire. Aluatul de ștrudel cu mere trebuie să fie foarte subțire, încât să se poată vedea prin el. Numai așa ștrudelul va fi sfărâmicios și se va topi în gură la coacere.

Aluatul se unge apoi cu unt topit, după care se toarnă și umplutura cu mere, care se va distribui uniform, lăsând câțiva centimetri de spațiu gol pe fiecare parte.

Se îndoaie fiecare capăt spre interior, se înfășoară ștrudelul cu ajutorul foii de hârtie de copt, se așază pe tava tapetată cu hârtie de copt, se unge cu restul de un topit și se coace la temperatura de 180 de grade, timp de 30 de minute, apoi se continuă coacerea la 170 de grade, pentru încă o jumătate de oră.

Ștrudelul se lasă la răcit cel puțin trei ore înainte de a-l orna cu zahăr pudră și de a-l tăia felii.

Și pentru că vorbeam despre un secret al celui mai bun ștrudel, acesta constă în folosirea merelor Goden, fiind soiul de mere cel mai potrivit pentru acest tip de desert. De ce? Pentru că merele Golden sunt zaharoase și pot să mențină preparatul moale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI