Cui nu îi plac papanașii? Acoperiți cu smântână și asezonați cu dulcețuri de casă din afine, căpșune, zmeură, după preferințe, aceștia vor fi mereu în topul celor mai delicioase deserturi din România. Iată, așadar, care este rețeta tradițională de papanași. Ce să adaugi pentru a nu da greș.
Dacă ultima dată când ai încercat să faci papanași aceștia nu ți-au ieșit exact cum te-ai fi așteptat, ei bine, în acest articol îți vom dezvălui câteva secrete despre cum să faci cea mai bună rețetă.
Ei trebuie să aibă o consistență onctuoasă și pufoasă, textură care se obține numai dacă respecți îndeaproape ingredientele lor speciale. Iar unul dintre acestea este brânza, care nu se alege la întâmplare. Ea trebuie să fie proaspătă și grasă, din lapte de vacă, eventual amestecată cu lapte de oaie.
Daca ai invitați la masă și vrei să îi impresionezi cu un preparat delicios sau pur și simplu dorești să te răsfeți cu un desert făcut chiar de mâna ta, îți propunem să încerci aceasta rețetă simplă, dar gustoasă, de papanași cu smântână și dulceață.
Ingrediente:
Pentru început, se ia brânza și se sfărâmă într-un bol încăpător, peste care se adaugă ouăle, sarea, vanilia si coaja rasă de lămâie. Se omogenizează bine cu un mixer, până se obține un amestec cremos și fără cocoloașe. Este important de știut că nu se pune zahăr în compoziție pentru că acesta o înmoaie și o va face să se desprindă în tigaie.
În continuare, se cerne făina și se adaugă și lingurița de praf de copt. Se omogenizează totul cu mâna de această dată, fără a frământa prea mult, obținând un aluat moale, ușor lipicios.
Când este gata, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider pentru aproximativ jumătate de oră. Când timpul a expirat, se trece la făcutul formelor (cercuri și bile).
Când sunt gata, papanașii se pun la prăjit în tigaie, în baie de ulei încins, fără ca aceștia să se ardă. Atenție, un ulei insuficient de încins îi va îmbiba cu grăsime iar unul prea încins îi va arde prematur la exterior iar mijlocul va rămâne crud.
Când sunt gata, se scot pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă. Se servesc fierbinți, garnisiți cu smântână și dulceață la alegere.
Citește și: Care sunt dulciurile româneşti, de fapt. Adevărul despre cozonac, plăcinta cu mere şi papanaşi