Tiramisu este un desert italian simplu, realizat doar din șase ingrediente, dar care a câștigat inimile oamenilor din întreaga lume datorită aromelor, texturii și aspectului său unic. Totuși, puțini știu care este rețeta originală de tiramisu.
Tiramisu, pronunțat cu accent pe u, este un desert rece, fără gătire, fără coacere, cu un amestec cremos îndulcit (dar fără smântână) din gălbenușuri și brânză mascarpone, așezat între pișcoturi înmuiate în cafea și presărate cu cacao nesărată.
Vezi și: Cel mai rapid tiramisu pe care îl poți face, fără mascarpone
Tiramisu este savurat după ce pișcoturile au avut timp să absoarbă cafeaua și toate aromele ingredientelor. Este unul dintre cele mai recunoscute și apreciate deserturi din întreaga lume.
Tiramisu a fost creat pentru prima dată într-un restaurant numit Le Beccherie din Treviso, Italia (la nord de Veneția).
Tiramisu a fost creat în anii 1970, așa că este o rețetă relativ recentă care a avut un impact uriaș la nivel mondial.
În italiană, tiramisù se traduce prin „ridică-mă”. Se presupune că desertul îți va oferi un impuls, probabil datorită cafelei din desert.
Tiramisu este o combinație simplă, dar trebuie să fie făcut așa cum a fost conceput pentru a înțelege de ce acest desert este atât de iubit.
Ingrediente pentru a face Tiramisu original: biscuiți Savoiardi, ouă, cafea, mascarpone, zahăr și cacao.
Rețeta tradițională și originală pentru tiramisu constă doar din șase ingrediente:
Pentru cele mai bune rezultate, folosește ingrediente de cea mai bună calitate. Ouă de țară sau bio, o marcă de mascarpone de calitate și cea mai bună cafea espresso pe care o poți găsi sau face.
Prepară cafeaua espresso și amestec-o cu 2 linguri de zahăr cât timp este fierbinte, apoi adaugă puțină apă (pentru a ajunge la 240 de ml). Rezultatul final ar trebui să fie pe placul tău, nici prea tare, nici prea slabă.
Vezi și: Mâncăruri tradiționale din Moldova. Preparate pe care trebuie să le încerci, sunt delicioase
Fă bain marin-ul punând un bol de sticlă peste un ibric cu puțină apă fierbinte (bolul nu trebuie să atingă apa) la foc mic.
Bate gălbenușurile și zahărul timp de câteva minute, apoi transferă bolul peste apa care fierbe ușor în ibric până când temperatura atinge 65 de grade Celsius.
Continuă să bați timp de 2 minute, apoi lasă să se răcească, amestecând din când în când pentru a nu forma crustă deasupra.
Adaugă mascarpone în amestecul de ou și zahăr și amestecă până se omogenizează bine.
Toarnă puțină cafea rece într-un bol. Asigură-te că nu este fierbinte, altfel pișcoturile vor absorbi prea mult lichid.
Înmoaie pișcoturile în cafea, câte unul pe fiecare parte. Fă acest lucru rapid (nu mai mult de o secundă pe fiecare parte), apoi așază fiecare pișcot în șir pe o tavă.
Continuă până când ai acoperit fundul și apoi întinde jumătate din amestecul de mascarpone/ou deasupra.
Repetă cu cealaltă jumătate a pișcoturilor pentru al doilea strat. Ține cont că va trebui să ajustezi cantitățile în funcție de tava pe care o ai.
Vezi și: Preparatele românești care sunt apreciate de străini. Cum arată topul mâncărurilor din România
În final, întinde restul umpluturii, acoperă cu folie de plastic și bagă la frigider cel puțin 4 ore, dar ideal peste noapte.
Când este gata de servit, scoate din frigider și presară generos cu cacao.
Pentru a servi, taie în bucăți egale, ștergând cuțitul cu un șervețel umed între fiecare tăiere pentru a obține margini curate, și servește folosind o spatulă metalică .