Ouăle umplute sunt o alegere des întâlnită pentru aperitiv, în zilele de sărbătoare. Ele nu se prepară greu, iar combinațiile ce pot fi încercate sunt aproape nelimitate. Dacă vrei să respecți rețeta originală, ea trebuie să aibă în componență maioneză de casă, muștar, mărar și pătrunjel după gust.
Ouăle umplute au un aspect plăcut și dau o notă veselă oricărei mese. Ele sunt sățioase și nu se prepară greu. Pentru că sunt multe variante care pot fi încercate, e bine să știi care este rețeta originală de ouă umplute. Ca ingrediente, ai nevoie de 8 ouă fierte, o jumătate de legătură de mărar, o jumătate de legătură de pătrunjel, sare și piper după gust, 150 grame de maioneză de casă, capere din saramură pentru ornat.
Ca și mod de preparare, se taie ouăle în două părți egale, pe lungime. Gălbenușurile se scot și se bun într-un bol, iar albușurile se pun pe un platou cu salată verde. Maioneza de casă se amestecă cu piper, muștar, sare după gust, mărar și pătrunjel, care se taie mărunt. Se umplu ouăle și se decorează apoi cu capere.
Există multe variante de ouă umplute, iar una pe care mai poți să o încerci este și cea de ouă umplute cu pate de porc. Ai nevoie de 10 ouă, 2 cutii de pate de porc, mărar, sare, piper, 2 linguri de smântână, 15 grame de unt, 3 linguri de muștar.
Se fierb ouăle tari, se curăță de coajă și se taie pe lungime, separând gălbenușurile de albușuri. Se pregătește compoziția apoi, punându-se înttr-un bol gălbenușurile, pateul de ficat, untul și smântâna, sarea, piperul, muștarul și mărarul tocat. Se amestecă totul bine, până la omogenizare. Fiecare albuș se umple cu această umplutură și se lasă apoi la frigider.
Modul de fierbere a ouălor este important atunci când alegi să faci ouă umplute. Regula generală spune că ouăle nu trebuie băgate direct în apa fiartă sau să se lase foarte mult la fiert deoarece coaja lor se poate crăpa.
Ca să fierbi corect un ou trebuie să îl pui într-un ibric, să adaugi peste el apă la temperatura camerei, după care să îl așezi pe aragaz. Se ține ibricul pe aragaz până ce apa dă în clocot, apoi se dă la o parte și se lasă oul în continuare în el vreme de aproximativ 14 minute. Ouăle nu trebuie ținute încontinuu în apa fiartă, căci se gătesc în continuare după ce ibricul este luat de pe foc.
Ca să verifici dacă oul este fiert tare sau nu trebuie să îl scoți din ibric, să îl pui pe masă și să încerci să îl învârți, precum un titirez. Dacă se învârte rapid, înseamnă că oul s-a fiert tare și se poate folosi cu succes la rețeta de ouă umplute.