Lapte, griș, zahăr și arome. Patru ingrediente, curcubeu pe cerul gurii și, totodată, scânteia care redeschide mereu cutia amintirilor, căci, deși un desert simplu, combinația mirodeniilor reușește să te întoarcă mereu în timp. Rețetă și mod de preparare, mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Pune la fiert laptele până dă în clocot. Adaugă vanilia și zahărul și lasă pe foc, amestecând ușor, până se topește zahărul. Ia cratița de pe foc și adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu, apoi pune din nou cratița pe foc și fierbe grișul cu laptele până se îngroașă. Timpul de fierbere depinde de calitatea și tipul grișului folosit, potrivit jamilacuisine.ro.
Pentru 3 borcane de 400 gr de dulceață ai nevoie de:
Mod de preparare
Nucile curățate se lasă 12 ore în apă rece, schimbând apa de mai multe ori. Pregătește un prosop sau șervet pe care să le scoți apoi, pentru a se scurge de apă. Fierbe apa și zahărul până ce obții un sirop. Adaugă nucile, lămâile tăiate felii subțiri sau doar sucul lor, după bunul plac. Ele vor deschide și culoarea dulceții.
Lasă totul să fiarbă la foc mic aproape o oră, amestecând din când în când. Dulceața e gata atunci când, punând o linguriță de sirop pe o farfurie, nu se va mai prelinge după ce se va răci, când vei înclina farfuria. Cu cinci minute înainte de a o lua de pe foc, adaugă aromele și miezul de nucă mărunțit. Dulceața e bine să o pui în borcane cu filet, eventual în borcane deja încălzite.