Chiftelele sunt un fel de mâncare des întâlnit în România. Rețeta vine din Iran și are la bază carne tocată, ouă, pâine înmuiată în apă, alteori cartofi, morcovi, verdețuri și condimente. De-a lungul timpului, rețeta a trecut prin diverse forme, gospodinele făcând una chiar și pentru vegetarieni, potrivită și pentru perioadele de post.
Rețetă chifteluțe de dovlecei
Ingrediente
- dovlecei proaspeti, tineri – 1,5 kg
- 1 ceapa
- usturoi dupa gust (eu am pus 3 catei mari, dar se poate pune mai mult, eu am preferat un gust discret de usturoi)
- 1 legatura mare patrunjel
- 1 legatura mare marar
- 2 oua
- branza 4-500 g, de care aveti – proaspata, urda, telemea, cas, eu am pus 400 g de mozzarella, ca asta am avut
- sare, piper, ardei iute macinat sau boia de ardei
- faina sau pesmet pentru modelat
- ulei pentru prajit
Mod de preparare
Spală dovleceii și taie-i cubulețe, apoi dă-i pe răzătoarea mică sau prin robot. Amestecă totul cu sare și lasă la scurs timp de 30 de minute. După ce ai scăpat de apa din ei, amestecă totul cu usturoiul curățat și pisat mărunt, ceapa tocată foarte fin sau dată prin răzătoarea mică, brânza, oul, verdeața tocată mărunt, sarea și piperul/ardeiul iute. Rupe bucăți din amestecul preparat, dă fiecare biluță prin făină sau pesmet și pune în uleiul încins. În final, scoate chifteluțele pe servețele absorbante sau într-o strecurătoare pentru a se scurge de ulei.
Sfaturi
- Pentru o rețetă de post, poți elimina brânza și oul, adăugând în locul lor 1-2 linguri de făină ca să legi compoziția.
- Chiftelele de dovlecei pot fi servite ca atare sau alături de roșii, muștar, măsline ori chiar un sos tomat.
- De asemenea, pentru a evita prăjeala, poți prepara rețeta și la cuptor.
Rețetă sos de roșii
- 1 kg. de roșii proaspete, opărite și decojite sau 500 de ml. de bulion de rosii mai gros, sau 1 conserva de 400 grame de rosii in bulion pasate
- 1 ceapa mica
- 1 lingura de ulei
- 1 foaie de dafin
- 1 lingura rasa de zahar
- sare, piper
- cateva ramurele de cimbru