Avertisment important pentru Republica Moldova, după ce a aderat la măsurile restrictive împotriva Rusiei. Federația nu a stat nepăsătoare la aflarea veștii, ci a făcut un anunț amenințător. Ce mesaj au avut oficialii ruși pentru Moldova și care este planul lor după lovitura primită.
Astăzi, Parlamentul de la Chişinău a adoptat în a doua lectură modificările legislative pentru implementarea măsurilor restrictive internaţionale, conform recomandărilor Comisiei Europene în contextul negocierilor de aderare la Uniune.
Potrivit proiectului, statele, guvernele, sau persoane și entități care au săvârșit genocid, infracțiuni împotriva umanității sau a păcii, infracțiuni de război, tortură, pedepse sau alte tratamente crude și inumane, sclavie, execuții, inclusiv asasinate, răpiri de persoane sau detenții arbitrare, vor fi supuse sancțiunilor, conform informațiilor furnizate de Agerpres.
Adoptarea acestui document reprezintă o etapă din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Conform ministrului de externe Nicu Popescu, Republica Moldova a adoptat 4 din cele 6 pachete de sancţiuni îndreptate împotriva cetăţenilor sau persoanelor juridice din Federaţia Rusă. El a subliniat că, împreună cu sprijinul partenerilor, autorităţile de la Chişinău vor persista în eforturile de a contracara tentativele de destabilizare a ţării.
„Evident, scopul nostru este menținerea stabilității și securității țării noastre. Toate măsurile de aliniere a Republicii Moldova la noi pachete de sancțiuni trec și prin prisma unei analize de impact, pe care o fac alte instituții.
Dar vreau să vă anunț că în ultimul an și jumătate Republica Moldova sa aliniat la mai multe pachete de sancțiuni, unele din ele vizând și Federația Rusă. Aceste lucruri sunt bine cunoscute în plan public deja”, a declarat Nicu Popescu.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat vineri că Rusia nu va rămâne fără reacție în fața deciziei Republicii Moldova de a se alătura sancțiunilor ‘antirusești’ impuse de Uniunea Europeană împotriva Moscovei.
Aceasta este prima replică a Moscovei după ce Parlamentul de la Chișinău a aprobat vineri, în a doua lectură, modificările legislative legate de implementarea măsurilor restrictive internaționale.
„Decizia părţii moldovene nu va rămâne fără răspuns. Vă vom informa suplimentar despre măsurile pe care le vom lua”, a spus Zaharova.
Ea a afirmat că Moscova interpretează aderarea Republicii Moldova la sancțiunile adoptate în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina drept „un nou gest ostil al conducerii de la Chișinău, care s-a aliniat complet campaniei antiruse a Occidentului colectiv”.
„Un astfel de curs distructiv al conducerii Republicii Moldova corespunde cu greu intereselor locuitorilor ţării care, în marea lor majoritate, au o atitudine prietenoasă faţă de Rusia şi sunt interesaţi să menţină şi să dezvolte o cooperare bilaterală pe mai multe planuri”, a declarat Maria Zaharova.
Robert Fico, liderul populist al Slovaciei, vede conflictul dintre Ucraina și Rusia ca fiind un impas, susținând că furnizarea de arme către Ucraina nu reprezintă o soluție viabilă pentru rezolvarea acestuia.
Te-ar putea interesa și: Planul lui Putin pentru a crea ‘Rusia cea Mare’. Ce vrea să facă liderul de la Kremlin
Liderul slovac a mai spus că ar prefera ca părțile să stea la masa de negocieri, decât să se lupte. Consideră că acest conflict poate lua sfârșit doar dacă șefii de stat vor discuta serios și vor încerca să ajungă la o înțelegere.
Fico a făcut prima sa călătorie oficială în străinătate la Praga, într-un gest tradițional al liderilor Slovaciei și Republicii Cehe, care, în trecut, au făcut schimb de vizite imediat după alegeri. Această tradiție de cooperare a rămas intactă chiar și după divizarea Cehoslovaciei în Republica Cehă și Slovacia în 1993.
Republica Cehă a sprijinit activ Ucraina și i-a furnizat arme, deși liderul ceh, Petr Fiala, a recunoscut existența unor diferențe de opinie asupra unor probleme. În ciuda acestor diferențe, Fico a subliniat că respectă poziția Cehiei și a reiterat angajamentul Slovaciei de a oferi asistență umanitară Ucrainei.
Desi nu vede necesitatea de a se deplasa la Kiev, Fico a anunțat că va discuta telefonic cu omologul său ucrainean, Denis Shmîhal, pentru a evalua nevoile țării înainte de apropierea iernii.