Planurile lui Vladimir Putin privind ocuparea Belarusului par a fi descoperite de Germania, care a intrat în posesia unui document strategic al guvernului rus. Ce urmărește liderul rus să facă în următorii ani în raport cu țările vecine?
Un document strategic intern al guvernului rus, obținut de către media germane, confirmă planurile lui Vladimir Putin de a prelua controlul Belarusului. Alexander Lukașenko, șeful statului Belarus, l-a vizitat pe Vladimir Putin la Moscova, la începutul anului 2023, iar atmosfera înainte de întâlnire era tensionată, având în vedere reacțiile sfidătoare ale lui Lukashenko din trecut față de liderul rus.
Cu toate acestea, Lukașenko depinde în mare măsură de Putin, care l-a ajutat să-și păstreze poziția guvernamentală în 2020 în timpul protestelor împotriva sa. Documentul strategic dezvăluie planurile pentru preluarea controlului asupra Belarusului prin mijloace politice, economice și militare, cu finalizarea prevăzută până în 2030, conform celor 17 pagini ce compun planul strategiei.
Scopul este crearea unui „Stat de Uniune”, iar strategia ignoră complet interesele Belarusului, având în vedere că până acum, acordul reciproc era condiția prealabilă. Preconizările indică faptul că această preluare are ca scop asigurarea dominației ruse în Belarus și crearea unei zone de protecție în raport cu NATO.
Potrivit informațiilor din document, preluarea vizează reducerea influenței occidentale în Belarus și ocuparea unor poziții cheie de către elitele ruse. Valery Karbalevich, politolog și istoric belarus, a declarat că
„Scopul Rusiei este să transforme Belarusul într-o marionetă, să o lege atât de strâns de sine, încât Belarusul să rămână în sfera de control geopolitic sub orice guvern sau președinte, chiar și după plecarea lui Lukașenko.”
Agențiile de informații occidentale afirmă că documentul face parte dintr-un plan mai amplu al Rusiei de a crea o „Rusie Mai Mare”, extinzându-și influența asupra țărilor vecine precum Belarus, Ucraina și Țările Baltice.
Pentru implementarea acestor planuri, Moscova a înființat acum cinci ani Direcția de Cooperare Transfrontalieră, având ca scop creșterea influenței și controlului Rusiei asupra țărilor vecine. Belarusul este deja puternic dependent de Rusia, cu trupe rusești pe teritoriul său și teste comune de război.
Relația dintre Lukashenko și Putin rămâne tensionată, astfel că, informații care circulă în Europa susțin că nu există o încredere mare între cei doi lideri. Se pare că Lukașenko ar avea puțin interes, spre deloc, în implementarea planurilor din strategia rusă, conform serviciilor de informații occidentale.