La finalul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă semna OUG de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energia electrică și la gaze. Noile măsuri intră în vigoare de astăzi, 1 februarie, și se vor aplica nu numai consumatorilor casnici, dar și celor de tip IMM, precum și instituțiilor bugetare ale statului, dar și pentru cosumatorii industriali.
La jumătatea lunii ianuarie, Nicolae Ciucă anunța noi măsuri stabilite de coaliția de guvernare, privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale. Ceea ce nu era specificat la acea oră, este că aceste noi măsuri se vor aplica și instituțiilor bugetare, IMM-urilor, dar și în cazul consumatorilor mari, industriali.
În ceea ce privesc consumatorii casnici, măsurile anunțate pe 19 ianuarie de Nicolae Ciucă, au rămas aceleași, și intră în vigoare de astăzi 1 februarie 2022, la nivel național. Astfel că, consumatorul casnic va plăti 0,31de bani pentru KWh la gazele naturale, dar și majorarea palfonului de consum la 1.500 kW.
De cealaltă parte, la energie electrică, consumatorul casnic va plăti 0.68 de bani/kW. Coform noii OUG limita de consum crește de la 300 la 500 de kW, valoarea compensării ajungând la 0,291 lei/kW.
Ministrul Virgil Popescu preconizează că cel puțin 75% din consumatorii de energie, și aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze, vor beneficia preponderent de noile măsuri luate prin această OUG.
„După ce mărim aceste plafoane estimez că ne vom duce pe energie electrică până în 90% (din numărul total al consumatorilor care vor beneficia de compensare – n.r.) și la gaze naturale undeva la 70-75%”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu la TVR.
Prin noile modificări aduse de noua ordonanță, măsura de compensare a facturilor la energie și gaze, precum și prețul plafonat, se va aplica și în cazul consumatorilor mari, de tip industrial, IMM-urilor, dar și la nivelul instituțiilor bugetare de stat cu consum ridicat dovedit. În acest caz, toate instituțiile menționate anterior vor plăti maxim 1 leu pe KWh la energia electrică, și cel mult 37 de bani pe KWh la gazele naturale.
Ordonanța aprobată de guvernul condus de Nicolae Ciucă a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri 28 ianuarie, și anexa cu noile reguli privind compensarea și plafonarea prețurilor la gaze și energie, după cum urmează:
Potrivit noilor reglementări, operatorii furnizori de gaze și energie electrică sunt obligați ca în perioada aprilie-iunie 2022, „suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici si sa transmita furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienților casnici care se încadrează în limitele de consum prevăzute.”, conform OUG publicată vineri.