Noaptea de Înviere este cel mai important moment de peste an pentru credincioși. Românii participă la slujba de Paște în număr foarte mare, motiv pentru care Ministerul Afacerilor Interne a venit cu câteva recomandări pe care oamenii ar trebui să le respecte astfel încât să nu existe incidente în această noapte. Iată care este regula pe care trebuie să o respecte toți credincioșii în Noaptea de Înviere 2024.
În fiecare an, românii participă la slujba de Înviere și merg să ia Lumina Sfântă pentru a o aduce în case și la mormintele celor care nu mai sunt printre noi.
Există, totuși, riscul unor incidente în noaptea de Înviere, iar asta pentru că vorbim despre foc și mase mari de oameni. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că echipajele de ordine publică s-au pregătit pentru această noapte aglomerată.
Forțele de ordine vor fi în apropierea lăcașurilor de cult, mai ales la cele în care vin mii de oameni și se creează aglomerație intensă.
“Vorbim de aproximativ 12.200 de lăcașuri de cult, unde sunt așteptate peste 2,6 milioane de persoane“, arată MAI.
Autoritățile spun că vor acorda atenție sporită pentru a preveni incidentele, indiferent că ele sunt provocate de aglomerație sau de folosirea necorespunzătoare a lumânărilor.
Ca regulă generală, autoritățile au transmis populației că este interzis să lași lumânarea sau candela din noaptea de Înviere nesupravegheată.
Românii care merg la biserică să ia Lumina Sfântă trebuie să cunoască și să respecte câteva reguli pentru a evita provocarea de incidente care se pot sfârși tragic.
În timpul slujbelor religioase, lumânările sau candelele nu trebuie lăsate nesupravegheate nicio clipă, pentru că ele pot ajunge la hainele și părul oamenilor din apropiere sau la obiecte, provocând adevărate tragedii.
Niciodată nu trebuie să lași o lumânare sau o candelă lângă materiale care se aprind repede sau la îndemână copiilor.
Totodată, credincioșii care folosesc metroul ca să ajungă acasă în noaptea de Înviere trebuie să știe că nu au voie să urce în interiorul trenurilor cu lumânări sau candele aprinse.
Cine vrea să ajungă acasă cu Lumina, trebuie să meargă pe jos, așa că ideal ar fi ca fiecare să meargă la o biserică din apropierea casei.
Pompierii au efectuat peste 3.000 de controale în luna aprilie, conform datelor Ministerului Afacerilor Interne. Verificările s-au desfășurat în diverse locații, precum lăcașuri de cult, unități turistice și alte obiective economice, pentru a preveni situațiile de urgență.
Au fost aplicate aproximativ 2.000 de amenzi în valoare totală de peste 16 milioane de lei pentru neregulile care puneau în pericol siguranța cetățenilor.
Românii care vor să se deplaseze cu transportul în comun în noaptea de Înviere au la dispoziție atât metroul, cât și linii de suprafață. Metrorex a transmis în noapte de 4 spre 5 mai, trenurile vor circula între orele 23:00 și 1:00 cu o frecvență de aproximativ 10 minute, iar de la 1:00 la 5:00 vor circula la interval de aproximativ 20 de minute.
De asemenea, compania a transmis că dacă se aglomerează la metrou, va introduce trenuri suplimentare în circulație.
”Menţionăm că accesul în metrou cu foc deschis (lumânări aprinse, candele aprinse, etc) este strict interzis pentru evitarea oricăror evenimente nedorite”, a transmis Metrorex.