Majoritatea dintre noi, cei care locuim la bloc, știm că o dată pe lună, în funcție de ce se stabilește la nivel local administrativ, avem o anume obligație, sau mai bine zis, vorbim de regula de care românii care stau la bloc habar nu au. Citește mai departe și află ce trebuie să facă până la data de 30 a lunii.
Toți românii care locuiesc la bloc știu că o dată pe lună sunt obligați să-și achite datoriile față de Asociația de proprietari. Cu alte cuvinte vorbim de plata întreținerii lunare pe care fiecare român o are în cadrul Asociației de Proprietari din care face parte. De câțiva ani încoace, conform reglementărilor în vigoare, Asociațiile pot încheia contracte cu firme de contabilitate care se ocupă cu toate aspectele economice, calculul lunar al costurilor și plata facturilor, toate regăsite, așadar, în listele depuse la parterul blocurilor, în baza Legii 196/2018.
Tot în baza aceleiași legi, membrii Asociațiilor de proprietari au și obligația de a-și plăti lunar contribuția la cheltuielile blocului, denumită întreținere. Pe de altp parte, data plății întreținerii se stabilește de firma contabilă, de obicei spre finalul lunii următoare, pentru luna anterioară, sau pentru o altă lună anterioară (exe: în februarie se poate plăti întreținererea pentru luna decembrie a anului trecut).
Plățile se fac în funcție de cum vin și sunt calculate facturile respectivei asociații. Regula despre care vorbim spune că, în termen de 30 de zile de la emiterea sumei de plată, fiecare proprietar are obligația de a plăti suma integral.
Odată ce termenul inițial de 30 de zile a expirat, conform Legii 196/2018, se pot impune penalități proprietarului datornic. Penalitățile, mai spune legea, se pot aplica pentru fiecare zi de întârziere. Calculul real al penalităților începe de la 60 de zile de la anunțarea sumei de plată la înrteținere, iar procentul adăugat este de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.
Vezi și: Cum se calculează penalizările la întreținere. Ce nu au voie să facă administratorii. Legea e clară
Odată cu declanșarea acestor penalități, sumele datorate vor intra într-un așa zis fond de penalități, iar banii strânși nu se vor putea folosi în alte scopuri decât pentru cele prevăzute în legislația în vigoare.
După perioada de grație de 30 de zile, și de la momentul în care începe calculul penalităților, mai spune legea, administratorii sunt obligați să notifice în scris proprietarul sau proprietarii datornici, în document fiind specificate toate penalitățile puse pe sumele datorate la întreținere.
Vezi și: Românii care stau la bloc trebuie să afle noutatea. Au bani în plus de dat, s-a schimbat legea
Dacă trec 90 de zile de la afișarea sumelor datorate la întreținere și nu sunt plătite cu toate penalitățile calculate până la acel moment, administratorul este îndreptățit să facă demersurile legale în instanță pentru recuperarea banilor.