09 mai 2023 | 10:25

Cum se calculează penalizările la întreținere. Ce nu au voie să facă administratorii. Legea e clară

Utile
Cum se calculează penalizările la întreținere. Ce nu au voie să facă administratorii. Legea e clară

Întreținerea la bloc sau casă este achitată către asociația de proprietari. Aceasta este formată din contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane, dar și de suprafața utilă sau cota parte de proprietate. Dacă se întârzie cu plata întreținerii se aplică penalizări. Acestea se stabilesc de către Asociația de proprietari, pe baza unui regulament de organizare și funcționare și pot să difere de la o  asociație la alta. Iată așadar cum se calculează penalizările la întreținere.

Cum se calculează penalizările la întreținere

Penalizările la întreținere se plătesc de către proprietarii de apartamente sau case care fac parte dintr-o asociație de proprietari. Aceștia sunt obligați să achite o sumă, lunar pentru cheltuielile comune, cum ar fi:

  • întreținerea și curățarea scării și a spațiilor comune
  • repararea și întreținerea sistemelor de iluminat
  • gestionarea și întreținerea instalațiilor de apă și canalizare
  • plata utilităților (gaze, electricitate, apă, căldură)
  • asigurarea clădirii
  • taxe și impozite aferente proprietății
  • liftul
  • alte cheltuieli necesare pentru buna funcționare a clădirilor sau ansamblului de construcție.

Aceste cheltuieli comune sunt suportate de toți proprietarii și trebuie să fie plătite la timp pentru a asigura buna funcționare a asociației proprietarilor și pentru a asigura condițiile optime de trai în clădire. Dacă un proprietar nu plătește la timp întreținerea sau alte taxe și impozite aferente proprietăților, el poate fi supus unor penalizări, care se aplică în funcție de regulamentul de organizare și funcționarea asociației proprietarilor.

Vezi și Toți românii de la bloc trebuie să știe asta. Cum plătești rapid și ușor întreținerea fără să iei contact cu administratorul, ori cu alți vecini

Calcularea penalizărilor

Penalizările au rolul de a încuraja proprietarii să plătească la timp întreținerea și de a asigura un flux constant de fonduri către asociația de proprietari, astfel încât aceasta să poată îndeplini responsabilitățile sale și să ofere servicii și facilități de calitate pentru toți membrii săi.

Cum se calculează penalizările la întreținere

Penalizările la întreținere se calculează de obicei în funcție de regulile și prevederile regulamentului de organizare și funcționare a asociației proprietarilor sau de consemnările adunării generale, sub forma unui proces verbal. Potrivit legii acestea au voie să stabilească propriul sistem de penalizări. În general, aceste penalizări sunt calculate ca un procent din valoarea datoriilor acumulate de proprietar către asociația de proprietari.

Tot legea aste cea care spune că penalizările nu trebuie să fie mai mari de 0,2% pe zi, sau de 6% pe lună. Nu este permis să se calculeze penalizări la penalizări și se aplică după ce au trecut 30 de zile de la data scadentă a întreținerii, care este notată în lista de plată pe care o afișează administratorul. Nu este voie ca penalizările să fie trecute cu roșu în această listă.

Exemplu de calcul al penalizărilor

De exemplu, să presupunem că un proprietar are o datorie totală către asociația de proprietari de 1000 de lei și termenul scadent a fost depășit cu o lună. Dacă regulamentul de organizare și funcționare prevede o penalizare de 0,1% pe zi de întârziere, atunci penalizarea pentru o lună întârziere va fi de 3%, adică 30 de lei.

Este important de menționat că regulile de calcul ale penalizărilor pentru întreținere pot varia în funcție de asociația de proprietari și de statutul legal al proprietății. Acestea variază și de la un bloc la altul, tot mai mulți oameni fiind nemulțumiți de acest aspect. Este recomandat să se verifice regulamentul de organizare și funcționare a asociației proprietarilor și să se discute cu administratorul sau cu membrii consiliului de administrație pentru a afla mai multe detalii despre modul în care se calculează penalizările la întreținere.

Citește și Vestea proastă pentru românii care stau la bloc. Ce se întâmplă dacă ai restanțe la întreținere

Compoziție foto: Iozan Carmen

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro