Referendum pe justiție: cum arată planul președintelui Iohannis

Referendum pe justiție: cum arată planul președintelui Iohannis

Organizarea unui referendum pe justiție pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, devine tot mai posibilă. Marți au loc consultări pe această temă la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis i-a invitat la discuții pe reprezentanții societății civile, dar și pe magistrați. Marți, vor avea loc consultări cu ONG-urile, iar miercuri sunt programate cele cu magistrații.

Șeful statului a transmis încă de săptămâna trecută invitaţiile.

Referendum pe justiție: cum ar putea suna întrebarea

Majoritatea organizațiilor neguvernamentale au confirmat pe Facebook prezența la Palatul Cotroceni.

Elena Calistru, de la organizaţia Funky Citizens, susține că a acceptat invitația.

La consultările de la Palatul Cotroceni vor fi prezenți și reprezentanții Iniţiativa România. Aceștia vor să-i propună președintelui câteva modele de întrebări.

1)Sunteţi de acord cu înăsprirea legislaţiei penale pentru infracţiunile de corupţie şi de serviciu?
2) Sunteţi de acord ca cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale şi centrale până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării?
3) Sunteţi de acord ca legile justiţiei şi politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare şi verificare?

Ce ar putea rezolva un referendum pe justiție

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, adică pe 26 mai.

Referendumul ar putea fi util în contextul în care puterea a avut mai multe încercări de a modifica legile justiției sau Codurile Penale cu consecințe negative pentru sistem, dar cu beneficii pentru cei care au probleme cu legea.

Acum, președintele se poate folosi de o decizie a Curții Constituționale, care a decis că organizarea unei consultări populare în aceeași zi cu alegerile nu încalcă legea fundamentală. Referendumul, însă, poate fi unul de tip consultativ, iar Parlamentul nu e obligat să transpună în lege voina populară.

Demersul președintelui, dacă va fi pus în practică, depinde foarte mult de întrebarea care se va regăsi pe buletinele de vot.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI