Ce referendum pregătește Iohannis pentru ziua scrutinului europarlamentar

Ce referendum pregătește Iohannis pentru ziua scrutinului europarlamentar

Alegerile europarlamentare au loc pe 26 mai, dar s-ar putea să fii chemat în aceeași zi să te pronunți și pe un referendum legat de justiție, anunțat de Klaus Iohannis, dar care care nu a fost încă organizat.

Președintele Klaus Iohannis ar fi început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate Palatului Cotroceni.

Iar șeful statului poate face acest lucru pentru că stabilirea datei unui referendum este exclusiv în sarcina președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni în vreun fel.

De ce e necesar un referendum pe justiție

Puterea a avut mai multe încercări de a modifica legile justiției sau Codurile Penale cu consecințe negative pentru sistem, dar cu beneficii pentru cei care au probleme cu legea. Acum, președintele se poate folosi de o decizie a Curții Constituționale, care a decis că organizarea unei consultări populare în aceeași zi cu alegerile nu încalcă legea fundamentală.

Președintele Iohannis a vorbit despre un referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, atunci când PSD a încercat, prin Ordonanța 13, să dezincrimineze abuzul în serviciu.  Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unei consultări populare.

”În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional. Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”.
Scrisoare Klaus Iohannis

Decizia CCR

Curtea Constituțională a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că poate fi organizat o consultare populaă în ziua alegerilor europarlamentare.

CCR s-a pronunțat, de fapt, pe o prevedere introdusă de PSD în legea alegerilor pentru Parlamentul European și care interzicea organizarea oricărui tip de referendum la nivel național sau local în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI