Care sunt recomandările specialiștilor după ce s-a dublat numărul de cazuri covid-19 în doar o zi. România a înregistrat un salt foarte mare de cazuri confirmate de covid-19 de la o zi la alta, însă autoritățile merg pe recomandări pentru a împiedica răspândirea virusului.
Franța, Italia și alte țări au început să impună din nou restricții din cauza numărului mare de cazuri de infecție cu coronavirus. Autoritățile din România nu au impus din nou restricții pentru răspândirea coronavirusului, însă fac recomandări.
Motivul creșterii îngrijorătoare a numărului cazurilor de coronavirus ar putea fi perioada vacanțelor, adică faptul că se călătorește intens în această perioadă.
Impunerea din nou a restricțiilor nu ține de o decizie care să fie luată cu ușurință. Medicii recomandă mai multă atenție la igienă, distanțare socială sau chiar portul măștii în spațiile aglomerate, mai ales dacă este vorba despre persoane vulnerabile.
„Acesta este o decizie care trebuie luată printr-o hotărâre care are și conotație politică, factorul politic trebuie să se implice. Din punct de vedere medical noi am recomandat tuturor celor care nu vor să se îmblonăvescă să poarte mască în spațiile aglomerate și închise.
Acesta este la latitudinea fiecăruia, deocamdată nu este obligatoriu și noi sperăm ca cetățenii să înțeleagă că pentru a se bucura de această vacanță trebuie să țină seama de niște reguli pe care noi le-am pomenit de foarte multe ori” spune medicul Carmen Dorobăț, conform impact.ro.
La începutul creșterii numărului de cazuri de covid se anunța faptul că în acest noul val nu se vor mai aglomera spitalele cu pacienți care să dezvolte forme grave de infecție cu noua tulpină.
Motivul ar fi că o mare parte din populație este ori vaccinată, ori trecută prin boală. În plus, coronavirusul nu ar mai fi atât de agresiv în manifestare.
„Categoric foarte multe persoane sunt îngrijite la domiciliu. Ieri am avut 7000 de cazuri, dublu față de cu o zi înainte dar presiunea pe spitale nu este agresivă din acest punct de vedere. În plus ceea ce este îmbucurător nu avem cazuri care să fie îngrijite, să trebuiească să necesite Terapie Intensivă.
Așa stau lucrurile și dacă ne aducem aminte că în valul Delta aveam probleme la peste 10.000 de cazuri pe zi, din care multe necesitau oxigen, atunci să sperăm că în situația de față nu vom avea probleme deosebite, și vom manageria nu numai din punct de vedere medical dar și din punct de vedere administrativ.” a mai precizat Carmen Dorobăț.