Recomandări pentru aprovizionarea cu alimente. De unde să faci cumpărături, în această perioadă

Recomandări pentru aprovizionarea cu alimente. De unde să faci cumpărături, în această perioadă

Din cauza situației actuale, cea a crizei epidemiologice, lumea, și nu numai în România, a intrat într-o adevărată criză a cumpărăturilor din marile magazine și nu numai. În România, în acest moment, din declarațiile unor reprezentanți ai marilor retaileri, granițele nu sunt închise pentru aceștia, ci doar pentru ”românul de rând”.

Recomandări pentru aprovizionarea cu alimente

Printre cei care au declarat aceste informații se numără și Sorin Minea, președințele Romalimenta, federația patronatelor din industria alimentară, și proprietarul unui producător de mezeluri. Acesta, într-un interviu acordat celor de la Europa Liberă, spunea că:

„Eu dacă vreau să mă duc în Bulgaria să cumpăr un tir de margarină și să vin cu el aici, e liber. Au fost închise granițele pentru omul de rând, nu pentru transporturile alimentare. Transporturile alimentare perisabile au prioritate și au avut prioritate întotdeauna.”

Același reprezentant a mai spus că nicio țară nu va permite să oprească la graniță transporturile de alimente, dând exemplul Italiei, cea mai afectată țară europeană de coronavirus, unde magazinele alimentare și farmaciile sunt singurele unități care continuă să fie deschise. George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) argumentează că în cazul în care se va ajunge la situația închiderii granițelor, nu va fi afectată doar România, de aceea, la nivel european se discută ce trasee pot fi folosite pentru ca statele să nu rămână neaprovizionate.

Recomandări pentru aprovizionarea cu alimente. De unde să faci cumpărături, în această perioadă
Recomandări pentru aprovizionarea cu alimente. De unde să faci cumpărături, în această perioadă

”Există un grup de lucru la nivel european și, dacă se vor lua astfel de măsuri, prin decizia comună, trebuie să se stabilească în continuare care vor fi rutele și rețelele de aprovizionare. Ce vă pot spune este că, în acest moment, nu există aceste obstacole”, spune George Bădescu, pentru Europa Liberă, explicând că aprovizionarea va continua să fie făcută, chiar dacă, probabil, condițiile vor fi mai restrictive.

În afară de acest aspect marii comercianți fac apel către clienți, rugându-i să fie cumpătați și să cumpere exact atât cât au nevoie, pentru că riscă să îi afecteze pe ceilalți clienti.

”Avem nevoie și de ajutorul vostru. Vă rugăm să fiți cumpătați și chibzuiți la ce și cât cumpărați. Înțelegem frământările voastre, dar a cumpăra mai mult decât ai nevoie poate însemna uneori să îi lași pe ceilalți fără produsele de care și ei au nevoie. Există cantități și stocuri pentru toți, dacă suntem solidari și ne gândim și la nevoile tuturor”, arată asociația într-un comunicat de presă.

De unde să faci cumpărături, în această perioadă

Marea majoritate a retailerilor recomandă românilor, în cazul în care există în aproprierea locuinței, să apeleze la magazinele învecinate și să nu se deplaseze pe distanțe foarte mari, deoarece există riscul ca persoana / persoanele în cauză să devină posibile ”victime” ale infectării cu coronavirus. În același comunicat reprezentații retailerilor vorbesc despre faptul că toți comercianții lucrează împreună cu autoritățile, furnizorii și partenerii logistici pentru a asigura furnizarea de bunuri în magazine și pentru a aproviziona depozitele logistice cu produsele a căror cerere este ridicată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI