Cum îi afectează Coronavirus pe șoferii de TIR din România și nu numai. 11 state europene, lovite de COVID 19

Cum îi afectează Coronavirus pe șoferii de TIR din România și nu numai. 11 state europene, lovite de COVID 19
Hagiu, avertisment la transportatori sursa foto: TIRmagazin.ro

Șoferii de tir – victime colaterale le psihozei pe nume Coronavirus. De obicei, prea puțin pretențioși în legătură cu rutele pe care le au de făcut, șoferii de tir încep să întoarcă foaia când vine vorba să se ducă în Italia. Situația e destul de sensibilă, în condițiile în care schimburile comerciale între statele europene au o dinamică aparte și orice întârziere în livrarea mărfii înseamnă pierderi mari de bani.

„Ne așteptăm la pierderi financiare”

Șoferii de tir strâmbă din nas când vine vorba să meargă în Italia. Ei sunt îngrijorați că se pot contamina cu Coronavirus și au mari rețineri în preluarea curselor înspre Italia. Președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, spune că problemele îcep să fie din ce în ce mai mari la capitolul transport internațional de mărfuri.

„(…) Sunt controale drastice în vămi, în special pentru șoferii care vin din Italia și trebuie să treacă prin tot felul de filtre. Ne așteptăm la importante pierderi financiare, pentru că avem stocuri de mărfuri și există posibilitatea apariției unor blocaje destul de mari pe lanțul de aprovizionare. Și nu vorbesc doar de Italia, ci și de alte state europene”, a declarat pentru Adevărul Augustin Hagiu.

Șoferii de tir schimbă macazul sursa foto: mercedes.com
Șoferii de tir schimbă macazul sursa foto: mercedes.com

Psihoza în masă a Coronavirusului poate să ridice mingea la fileu euroscepticilor

Transportatorii au început să înregistreze pierderi considerabile de bani și le pun în pericol achitarea ratelor la leasingul luat pentru mașinile de marfă.

De altfel, legătura din România și Italia e foarte strânsă în toate domeniile de activitate. În 2018, de pildă, schimburile comerciale dintre Italia și România au adunat 18 mld. de euro.

Psihoza COVID-19 afectează economia Italiei, fără doar și poate, spun specialiștii. O încetinire a activității economice ar putea să aibă efecte de altă natură – „o reacție moderată pe bursă, scăderile fiind sub cele înregistrate de bursa germană”, spune Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România, citat de Adevărul. Acesta a comentat că dacă epidemia evoluează, asta ar putea pune la grea încercare însăși ideea de frontiere deschise – o idee solidă a întregii comunități europene.

Deja, oficialii austrieci au confirmat că au decis suspendarea traficului feroviar din și către Italia pentru câteva ore în timpul weekend-ului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI