După tragediile din vara anului trecut, când două turiste și-au pierdut viața în Egipt, la începutul lunii iunie, un tânăr în vârstă de 20 de ani a fost atacat și ucis în aceeași stațiune. Anumite specii de prădători marini trăiesc și în apele noastre. Află, din rândurile de mai jos, care este rechinul care există în Marea Neagră și cât de periculos este.
Două femei – o româncă și o austriacă – au fost ucise, în vara anului 2022, după ce au fost atacate de rechini în apropiere de Hurghada, o destinație populară în rândul turiștilor care își petrec vacanțele în Egipt. La începutul lunii iunie, în aceeași zonă, un tânăr în vârstă de 20 de ani și-a pierdut viața în același mod.
În aceste condiții, tot mai mulți se întreabă dacă există rechini și în Marea Neagră. Da, există o specie în apele din apropierea litoralului românesc, numită Câine de Mare. Exemplarele ajunse la maturitate ating cel mult 1,7 metri și cântăresc nu mai mult de 15 kilograme. Sunt văzuți rar la mal, trăind la adâncimi mari, de 50 – 90 de metri, uneori până la 100 de metri.
Sursa lor principală de hrană o reprezintă scrumbiile, hamsiile, guvizii, stavrizii, crabii și creveții. Nu sunt considerați foarte periculoși, în condițiile în care evită să se apropie de malul mării, sunt văzuți foarte rar la adâncimi mai mici de zece metri.
Te-ar putea interesa și: Rechini în insulele greceşti frecventate de români. Cea mai periculoasă specie, văzută pentru prima oară
Un instructor de scufundări a povestit prima sa întâlnire cu un rechin în Marea Neagră. S-a întâmplat în Costinești, în anul 2017.
„La scufundările în Marea Neagră, orice vietate marină mai mare decât guvidul este ceva special, şi dacă ai norocul să poţi surprinde apariţia, poţi apoi identifica specia pentru a o adăuga în lista frumuseţilor văzute la scufundări în România. (…)
Am fost uimit, nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos încât să întâlnesc un rechin în Marea Neagră. Cu siguranţă a fost o întâlnire norocoasă şi neaşteptată, cu cât rechinii se apropie de ţărm şi trăiesc pe fundul mării. Speciile de rechin din Marea Neagră nu trec de 1,80 metri lungime şi nici nu sunt periculoase întrucât nu atacă omul. Eu atunci mă aflam cam la o adâncime de 10 – 20 de metri, iar în acea zonă fundul mării coboară până la 32 – 34 metri” – a povestit Dragoș Popescu, potrivit Adevărul.
Te-ar putea interesa și: Ce a pățit Cătălin Botezatu în vacanță. A fost la un pas de tragedie: ‘Am văzut coada de rechin’