14 nov. 2024 | 09:20

Leonidele: spectacolul de „stele căzătoare” vizibil în România pe 17-18 noiembrie 2024

Știri generale
Leonidele: spectacolul de „stele căzătoare” vizibil în România pe 17-18 noiembrie 2024

În noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2024, pasionații de astronomie din România vor putea observa fenomenul Leonidelor, cunoscut pentru apariția meteoriților pe cer. După miezul nopții, cerul va fi brăzdat de aproximativ 10-15 meteori pe oră, oferind un spectacol luminos deosebit.

Ce sunt Leonidele

Leonidele sunt meteori care apar în dreptul constelației Leo, iar acest fenomen anual se produce atunci când Pământul trece printr-o zonă de praf lăsată de cometa 55P/Tempel-Tuttle.

Aceste particule mici de praf intră în atmosferă cu o viteză de 71 km/s (sau 255.600 km/h), iar frecarea cu aerul generează lumina care face meteoriții vizibili pentru noi, sub forma unor dâre strălucitoare. În limbajul popular, aceștia sunt adesea numiți „stele căzătoare”.

„În fiecare noiembrie, Pământul intersectează traiectoria cometei 55P/Tempel-Tuttle, care a lăsat în urmă o cantitate mare de praf pe orbita sa. Particulele intră rapid în atmosferă, iar prin frecare generează o lumină intensă ce poate fi observată sub forma unor dâre strălucitoare, pe care astronomii le numesc meteori,” se menționează pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

De unde provin Leonidele?

Leonidele sunt asociate cu cometa 55P/Tempel-Tuttle, care lasă în urmă, pe orbita sa, particule de praf și resturi mici atunci când trece pe lângă Soare. În fiecare noiembrie, Pământul traversează această zonă a orbitei cometei, iar particulele ajung în atmosfera noastră, producând acele străluciri scurte și intense, vizibile pe cerul nopții.

Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu,” fenomenul se datorează frecării intense dintre aceste particule și atmosfera Pământului:

„Particulele intră rapid în atmosferă, iar prin frecare generează o lumină intensă ce poate fi observată sub forma unor dâre strălucitoare, pe care astronomii le numesc meteori.” În limbajul popular, aceste lumini sunt adesea numite „stele căzătoare”, datorită felului în care par să traverseze cerul.

Cum să observi Leonidele în cele mai bune condiții

Pentru a te bucura de spectacolul Leonidelor, este ideal să alegi un loc cu cer senin, departe de luminile orașului, care pot estompa vizibilitatea meteorilor. Observarea acestora nu necesită echipament special, dar o zonă întunecată îți va permite să vezi mai mulți meteori. Momentul optim este între miezul nopții și înainte de zorii zilei, când radianța Leonidelor, constelația Leo, este bine poziționată pe cer.

Acest fenomen astronomic are o istorie de apariții spectaculoase, când au fost înregistrate „furtuni” de meteori: în 1833, 1866, 1966, 1999 și 2001, Leonidele au oferit adevărate cascade de meteori, cu mii de stele căzătoare vizibile într-o singură noapte.

Totuși, anul acesta nu sunt anticipate astfel de vârfuri extreme, dar chiar și așa, Leonidele rămân un eveniment spectaculos de urmărit în fiecare noiembrie.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro