Comisia Europeană a trimis Ministerului Finanțelor un prim răspuns la întrebările formulate de partea română referitor la aplicarea taxei de solidaritate. Care este reacția de la Bruxelles pentru România vizavi de întrebarea „Plătește OMV Petrom taxa de solidaritate?”.
Comisia Europeană a trimis Ministerului Finanțelor un răspuns la întrebările formulate de partea română în ceea ce privește aplicarea taxei de solidaritate.
La prima dintre cele trei întrebări formulate de Ministerul de Finanțe, Comisia Europeană a răspuns că pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, este parte integrantă a regulamentului UE, astfel că „statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă”, scrie profit.ro.
Răspunsul la prima întrebare este important în cazul OMV Petrom din punctul de vedere al intenției unor politicieni de a modifica legea, chiar prin reducerea pragului aplicat cifrei de afaceri.
În ceea ce privește modul prin care este calculată cifra de afaceri, aceasta fiind a treia întrebare, discuțiile vor continua, după ce Comisia solicită informații suplimentare.
Ministerul Finanțelor a transmis mai înainte Comisiei o solicitare pentru a primi clarificări asupra modului în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri.
Astfel, răspunsul ar putea fi decisiv pentru a se stabili poziția autorităților fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.
La cea de-a doua întrebare, privind codurile CAEN vizate, Comisia a informat că se referă la următoarele activități:
-051 extracție cărbune;
-061 extracție țiței;
-062 extractie gaze naturale;
-191 fabricarea produselor de cocserie și 192 fabricarea produselor obtinute din prelucrarea țițeiului.
Ministerul Finanțelor a cerut Comisiei Europene, la mijlocul lunii ianuarie, să vină cu clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională, prin ordonanța adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuției de solidaritate. Contribuția de solidaritate este o suprataxă care se aplică companiilor din sectoarele petrol, gaze și cărbune.
„Guvernul a implementat și acest pilon 3, contribuția de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puțin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare.
Scopul este următorul: cei care au făcut profituri și venituri excepționale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creșterea costului vieții, atât pentru cetățeni, dar și creșterea costului și pentru companii și este o chestiune pe care a recunoscut-o și Europa. România a făcut acești pași încă din ianuarie 2022”, spunea Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.