15 ian. 2023 | 16:03

Mișcarea făcută de austriecii de la OMV Petrom după anunțul ANAF că îi va executa silit dacă nu plătesc taxa de solidaritate

News
Mișcarea făcută de austriecii de la OMV Petrom după anunțul ANAF că îi va executa silit dacă nu plătesc taxa de solidaritate
Ce a facut OMV Petrom

După ce OMV Petrom a transmis că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României pentru suprataxarea profiturilor excepționale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a amenințat că va executa silit compania austriacă. Dar avertismentul ANAF nu a avut efect, pentru că austriecii au făcut o nouă mișcare revoltătoare.

O nouă decizie luată de OMV Petrom în România

OMV Petrom a scumpit, sâmbătă, carburanții, la doar câteva ore după ce președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că statul român va executa silit compania dacă nu plătește taxa de solidaritate.

La sfârșitul lunii decembrie, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care se impozitează profiturile foarte mari ale companiilor energetice, ca urmare a creșterii prețurilor. Astfel, noul impozit este de 60% din valoarea profiturilor excedentare. Ulterior (joi, 12 ianuarie 2023), reprezentanții OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, au transmis că nu vor achita taxa de solidaritate impusă de statul român.

„Ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, a fost poziția OMV, compania explicând că va achita taxa de solidaritate, impusă de UE, în Austria.

Compania austriacă a scumpit benzina și motorina

Mai mult, liderul pieței distribuitoare de carburanți a efectuat prima majorare de prețuri după cea din noaptea Anului Nou, scumpind, sâmbătă, atât benzina, cât și motorina cu 5 bani/litrul, potrivit Profit. Mișcarea OMV Petrom anulează ieftinirea de acum o săptămână, când compania cu acționariat austriac a fost nevoită să reducă prețul carburanților, în urma unei decizii similare adoptate de Lukoil.

Cât costă carburanții în Capitală

Scumpirea a făcut ca prețul benzinei standard din stațiile Petrom din București să fie 6,29-6,35 lei, iar cel al motorinei standard: 7,50-7,53 lei/l, iar în stațiile OMV: 6,40-6,44 lei/l, respectiv 7,58-7,61 lei/l.

Coincidență sau nu, decizia OMV Petrom a survenit la câteva ore după ce Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declarat că statul român va executa silit compania austriacă dacă nu va achia taxa de solidaritate hotărâtă de Guvern.

ANAF amenință cu verificări „la sânge”

Şeful Fiscului a promis că toate societăţile care se încadrează în OUG 186 vor fi verificate „la sânge”, iar un refuz atrage executarea silită. Miza ANAF este un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare și pe acele câştiguri care vor depăşi peste 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a subliniat că nu plătește taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin Ordonanţa Guvernului Ciucă, OUG care nu face altceva decât să transpună regulamentul european.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Mănăstirea din România unde o floare creează un peisaj rupt din Rai. Are şi proprietăți tămăduitoare
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro