La sfârșitul lunii septembrie 2021, ASF lua decizia de a retrage licența de funcționare a City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România. La acel moment avea aproape 3 milioane de asigurați. City era lider de piață și în cazul polițelor de asigurare obligatorie auto (RCA). La doar trei luni, UNIQA Asigurări primea aprobarea Consiliului ASF pentru retragerea autorizației pentru practicarea asigurării RCA. Motivul retragerii licenței erau prejudiciile produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Cu alte cuvinte, piața românească de asigurări intra într-un declin major. În 2022 au mai rămas doar 7 jucători pe această piață, iar începutul de an a adus și modificări, dar și diferențe de prețuri.
După falimentul City Insurance, piața românească mai primea o lovitură prin retragerea companiei UNIQA Asigurări de pe acest segment. Cu toate astea, UNIQA Asigurări va continua să activeze pe segmentul polițelor CASCO, precum și pe alte tipuri de asigurări.
În urma falimentului liderului de pe segmentul RCA, City Insurance, această piață este acum împărțită între șapte asigurători. Uniqua Asigurări SA renunță la portofoliul său, care era cel mai mic dintre cei nouă asigurători de pe segmentul MTPL înainte de falimentul City Insurance. Cei șapte asigurători rămași, sunt după cum urmează:
Odată cu această schimbare, cum era de așteptat, s-au produs modificări majore la prețurile la care viitori asigurați pot obține polițele RCA în 2022.
De exemplu, la Generali, dacă vreți să aveți o poliță RCA în 2022, va trebui să scoateți din buzunar aproximativ 2.500 de lei, în cazul în care dețineți o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000, și aveți 40 de ani.
Dacă vârsta viitorului posesor de poliță este de 30 de ani, și cu o mașină cu aceeași capacitate cilindrică, va plăti aproximativ 3.600 de lei.
Tot din 2022 s-au schimbat și regulile polițelor RCA. Printre acestea sunt și cele stipulate de Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. În cazul în care nu există o poliță de asigurare, cel prins fără este pasibil de a plăti o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.
Noile reguli mai spun că, suplimentar, polițiștii pot trece și la suspendarea carnetului de conducere și reținerea certificatului de înmatriculare, dar și retragerea plăcuțelor de înmatriculare.
În cazul în care sunteți într-o astfel de situație, și nu faceți dovada unei polițe RCA în termen de 30 de zile de la reținere, se va trece la radierea autovehiculului din evidența poliției, conform Codului Rutier 2022.