28 apr. 2024 | 14:29

Răsturnare de situaţie. Piedone ajunge pe locul 3, unde se situează Firea în clasamentul pentru Primăria Capitalei

Politică
Răsturnare de situaţie. Piedone ajunge pe locul 3, unde se situează Firea în clasamentul pentru Primăria Capitalei
Alegerile locale 2024 și o nou răsturnare de situaţie

Preambulul alegerilor locale din 2024, cel puțin pentru Primăria Generală a Capitalei era unul clar. Coaliția avea un singur candidat, aruncat în luptă împotriva lui Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, situat în sondaje pe primul loc. Numai că, la acest moment, asistăm la o răsturnare de situaţie, iar Piedone ajunge pe locul 3, și aflăm unde se situează Firea în clasamentul pentru Primăria Capitalei.

Alegerile locale 2024 și o nouă răsturnare de situaţie

Luna februarie a fost luna marilor anunțuri în această campanie electorală care se anunța extrem de stabilă, în primă fază. PSD și PNL își anunțau cu surle și trâmbițe candidatul unic la Primăria Generală, iar candidatul era Cătălin Cîrstoiu, medic și manager al Spitalului Universitar din București.

De cealaltă parte, în tabăra adversă se poziționau Nicușor Dan, în cursă pentru un al doilea mandat, și Cristian Popescu Piedone. Marea surpriză în sondajele comandate de partide avea să vină chiar din partea edilului Sectorului 5.

Cristian Popescu era poziționat pe primul loc în opțiunile electorale ale bucureștenilor, deși Nicușor Dan apărea și el cu șanse extrem de mari, astfel că noul calendar al alegerilor din 2024 era deja unul clar și bine stabilit.

În tot acest timp, numele Garielei Firea, cea care voia să intre în campanie, apărea pe listele de europarlamentare, un fel de pedeapsă pentru scandalul în care fusse implicată, alături de soțul său, Pandele, primarul din Voluntari, iar Sebastian Burduja, posibilul candidat PNL, era pus pe linie moartă.

Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu și ruptura din coaliție

Dar apar informațiile de la ANI, care îl plasau pe Cătălin Cîrstoi în incompatibilitate, iar Marcel Ciolacu punea presiuni pe medic pentru a-și explica situația sau era amenințat cu retragerea suportului și, implicit, retragerea sa din această cursă electorală.

După lungi discuții, amenințări și lipsa unor reacții publice, Cătălin Cîrstoiu a fost retras din poziția de candidat al alianței PSD-PNL la Primăria Capitalei, deși, conform unor surse politice, se vorbea tot mai mult despre plecarea acestuia, dar medicul spera că mai există o șansă să rămână în politică, și de aici încep să se schimbe lucrurile.

O nouă răsturnare de situație prin nominalizările făcute de PSD și PNL

La nici 24 de ore de la retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu, PSD era primul partid care lua o nouă poziție prin anunțarea unui nou candidat în cursa pentru Primăria Generală, și fără a fi o surpriză, numele era al Gabrielei Firea.

Voci din afara partidului aveau să speculeze această idee încă de la început, vorbind despre cele întâmplate cu medicul Cîrstoiu ca despre un scenariu de destabilizare, când de fapt, aveau în minte de la bun început nominalizarea Gabrielei Firea.

Alții vorbesc de un pontențial conflict în interiorul eșalonului superior al PSD, între Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, cea din urmă apelând la posibile șantaje la adresa șefului de partid și nu numai, pentru a primi nominalizarea, pe care și-o dorea, de altfel.

De cealaltă parte, ca urmare a înțelegerilor din interiorul coaliției, PNL a ales să meargă cu Sebsatian Burduja care și-a depus deja candidatura.

Cert este că, în acest moment PSD va merge separat cu Gabriela Firea, iar PNL va merge la locale cu Sebastian Burduja, cu singura condiție ca cei doi candidați să nu se atace în campania electorală.

Unde se situează Firea în clasamentul pentru Primăria Capitalei?

Dar, în aceste condiții, se pune întrebarea unde se situează Firea în clasamentul pentru Primăria Capitalei, având în vedere că Cristian Popescu Piedone era, până nu demult, favorit.

În acest moment am putea vorbi despre o întoarcere la sondajele efectuate anul trecut, pe vremea când se vorbea clar de o competiție între actualul edil, Nicușor Dan, și Gabriela Firea.

Răsturnare de situaţie. Piedone ajunge pe locul 3, unde se situează Firea în clasamentul pentru Primăria Capitalei

Concret, lucrurile s-au schimbat dramatic, dar numai pentru Piedone, acesta aflându-se în acest moment pe un loc 3, iar Gabriela Firea, fără a fi o surpriză de proporții, a urcat pe locul doi, conform sondajului Avangarde. Locul 1 este ocupat chiar de Nicușor Dan.

Răsturnare de situaţie, Piedone pe locul 3

Fără a fi lipsită de scandal, candidatura lui Piedone părea a fi una fără prea mari probleme, în raport cu Nicu Nicușor, spunând că nu renunţă la şefia Primăriei Capitalei, deși informațiile apărute în spațiul public puneau presiune pe acesta.

Cristian Popescu Piedone (foto: facebook)

Dar acum, în condițiile schimbărilor, și cu Gabriela Firea și Sebastian Burduja în cursa electorală, și cu această răsturnare de situaţie, s-ar putea să asistăm la și mai multe presiuni și polemici în campania electorală ce se anunță una extrem de tensionată.

Parteneri
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Vreme tot mai bizară în România. Ce anomalii vor fi în zilele următoare
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
Se dau 718 LEI de persoană. Statul român plătește deja lunar banii
Capital.ro
Motivul pentru care este bine să mănânci usturoi înainte de culcare | Cercetările arată beneficii multiple pentru sănătate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro