Încă de la finalul săptămânii trecute, Ucraina anunța declanșarea contraofensivei împotriva trupelor rusești din sud-est. Ultimele informații din teren vorbesc de o răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Citește mai departe și află ce s-a întâmplat chiar astăzi.
În aceste zile au loc lupte grele în sud-estul Ucrainei, iar informațiile de ultimă oră, din cursul zilei de 13 mai, vorbesc de o răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Ucraina susține că a preluat din nou controlul asupra mai multor sate din zona de sud-est. Acesta ar putea fi primul set de rezultate de succes ale mult așteptatei contraofensive ucrainene.
Storojeve, Blahodatne, Neskuchne și Makarivka sunt un grup de sate mici din partea de vest a regiunii Donețk. Satele pe care Ucraina susține că le-a eliberat se află încă la aproximativ 20 km nord de linia principală de apărare rusă.
Spargerea acestor linii va fi probabil foarte costisitoare pentru Ucraina. Chiar și o tentativă de breșă reușită ar duce probabil la pierderea a numeroși soldați și vehicule. Contraofensiva ucraineană se află încă în faza incipientă, atât Ucraina, cât și Rusia păstrând forțe semnificative în rezervă.
”Luptele sunt dure, dar mergem înainte, acest lucru este foarte important. Le mulțumesc băieților noștri pentru fiecare steag ucrainean care se întoarce acum la locul său de drept în satele de pe teritoriul nou-ocupat.”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în discursul zilnic de seară.
În același timp, Ministrul ucrainean al Apărării, Ganna Malyar, a declarat luni, pe Telegram, că ”șapte așezări au fost eliberate”, referindu-se la satele Lobkovo, Levadne și Novodarivka din sudul regiunii Zaporizhzhia, care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată în prezent sub ocupație rusă. Malyar a precizat că forțele ucrainene au recâștigat, de asemenea, controlul asupra satului Storozheve, în sudul regiunii Donețk, în apropierea a trei sate recucerite duminică.
„Suprafața teritoriului preluat sub control se ridică la 90 de kilometri pătrați„, a declarat Malyar. Între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele sale au avansat „între 250 și 700 de metri” în direcția orașului Bakhmut, situat în estul țării, un punct fierbinte.
În presa de stat de la Kremlin, autoritățiel declarau în cursul zilei luni că au respins atacurile ucrainene. De asemenea, au declarat că a respins atacurile ucrainene în jurul satului Levadne din regiunea Zaporizhzhia. Afirmațiile Moscovei și Kievului nu au putut fi verificate în mod independent.
„Forțele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în vestul regiunii Donețk și în vestul regiunii Zaporizhzhia, pe care sursele rusești le-au confirmat, dar au încercat să le minimalizeze”, a declarat luni, într-o notă analitică, Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.
În timp ce Ucraina a anunțat câștiguri, Putin a vizitat soldații răniți în Ucraina, într-o rară întâlnire față în față într-un spital din Moscova. Kremlinul a difuzat imagini cu Putin purtând un costum închis la culoare și însoțit de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, în ținută militară.
Președintele francez Emmanuel Macron i-a primit luni pe cancelarul german Olaf Scholz și pe liderul polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre planurile de a ajuta Ucraina împotriva Rusiei. Cei trei s-au reunit pentru a discuta despre sprijinul militar pentru contraofensiva Kievului și despre ajutorul umanitar acordat țării după spargerea barajului Kakhovka din regiunea Kherson. În același timp, pe fondul veștilor din Ucraina, Macron a declarat că se așteaptă ca ofensiva să dureze câteva săptămâni sau câteva luni.
„Am făcut totul pentru a o ajuta. Am intensificat livrarea de muniții, arme și vehicule blindate… Vom continua în zilele și săptămânile următoare.
Vrem să fie cât mai reușită, pentru a putea începe apoi o fază de negociere în condiții bune”, a spus Macron despre contraofensiva Ucrainei.
Premierul polonez Andrej Duda a ajuns primul la Paris luni pentru discuții cu Macron, înainte de sosirea lui Scholz.
„Ucraina așteaptă un semnal lipsit de ambiguitate în ceea ce privește o perspectivă clară de aderare la NATO”, a declarat Duda, înaintea summitului NATO de luna viitoare de la Vilnius.
Ucraina i-a îndemnat pe membrii NATO să facă progrese concrete în ceea ce privește aderarea sa la alianță la summitul din iulie. Ea dorește să vadă o modernizare a actualei Comisii NATO-Ucraina într-un nou Consiliu NATO-Ucraina, care ar fi un forum consultativ comun pentru a promova discutarea problemelor de securitate.
În sudul Ucrainei, alte două cadavre de civili au fost găsite înecate în orașul Kherson, puternic inundat, ridicând la 10 numărul morților de pe malul ucrainean al râului Dnipro, după ce barajul Kakhovka a fost rupt. Oficialii au avertizat că zeci de persoane sunt încă dispărute.
„În prezent, știm despre 10 morți în Kherson și în regiune. De asemenea, raportăm 41 de persoane ca fiind dispărute.”, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Igor Klymenko, pe Telegram.
Guvernatorul regiunii a declarat că două cadavre, unul al unei femei și celălalt al unui bărbat, au fost găsite luni în capitala regională. Cu o zi mai devreme, Oleksandr Prokudin a declarat că trei persoane au fost ucise în timp ce Rusia a bombardat o barcă de salvare care evacua oameni după inundațiile devastatoare.
Kievul a acuzat Moscova că a aruncat în aer barajul de pe râul Dnipro, în timp ce Rusia a dat vina pe Ucraina. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a sosit marți, 13 iunie a.c., la Kiev pentru a se întâlni cu Zelensky înainte de a se îndrepta spre centrala nucleară Zaporizhzhia.