Războiul din Ucraina nu dă semne de încetare, ci dimpotrivă, rușii încearcă prin orice modalitate să încetinească contraofensiva ucraineană. Cel mai mare dezastru provocat în ultimele zile este distrugerea barajului centralei hidroelectrice Kakhovka, aflat peste râul Nipru, zonă ocupată de armata lui Putin. În urma exploziei generată de forțele ruse s-a creat un dezastru umanitar și ecologic de amploare în sudul Ucrainei. Din păcate, veștile autorităților după evaluarea acestei tragedii nu sunt încurajatoare. Ce găzduiește acum Marea Neagră?
Aruncarea în aer a barajului Nova Kakhovka reprezintă o tragedie umanitară și ecologică de neimaginat, astfel încât, autoritățile care se ocupă cu protejarea mediului înconjurător compară acest ecocid cu efectele produse în urma detonării unei arme nucleare, fără a folosi însă bomba atomică.
La șase zile distanță de la ruperea barajului de la Nova Kahovka vastul lac de acumulare s-a golit golească, în timp ce apele sale au inundat terenuri din regiunea ucraineană Herson, revărsânduse apoi în Marea Neagră.
Imaginile privite din satelit au indicat până acum inundații uriașe pe ambele maluri ale fluviului Nipriu, iar acum, autoritățile evaluează dezastrul produs. Veștile sunt extrem de triste, inclusiv pentru România, căci autoritățile ucrainene au declarat că Marea Neagră, cel puțin pe coasta din Odesa, s-a transformat într-o „groapă de gunoi și un cimitir de animale”, potrivit CNN.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a confirmat dezastrul ecologic și pe site-ul oficial.
„O mulțime de mine, muniție și alte materiale explozive, moloz de la casele prăbușite, mobilier și cadavre de animale au ajuns în mare și apoi pe țărm”, se anunță, potrivit sursei citate.
Imaginile care descriu acest ecocid generat de actele agresive ale Rusiei au apărut încă de vineri în spațiul public, astfel că, se pot observa bucăți din casele luate de inundațiile produse, dar și o ciumă a peștilor.
„Niprul se varsă în Marea Neagră și aduce cu el multe semne ale devastării provocate de ruși. Consecințele ecocidului sunt teribile”, se mai arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.
Astfel, un imens „cimitir” de pești morți a apărut în sudul Ucrainei, în zona Herson, autoritățile din Sănătate interzicând consumul acestora din cauza riscului de substanțe chimice periculoase, agenți patogeni și paraziți.
De asemenea, oamenilor le-a fost interzis înotul și pescuitul în această zonă, în timp ce consumul de apă este recomandat să se facă doar din surse îmbuteliate sau importate.
Vezi imaginile dramatice care au făcut înconjurul lumii: