Ieri, pe 4 martie, a fost o zi istorică pentru micuțul stat nordic finlandez. La întrunirea NATO a fost anunțată intrarea Finlandei în rândurile membrilor Alianței Nord-Atlantice, ceea ce a creat un val de acuzații din partea Federației Ruse. Ca urmare a acestei situații, asistăm azi la o răsturnare de situație în război, iar analiștii încearcă să anticipeze ce face Vladimir Putin acum.
Pentru Federația Rusă, în actualul context, intrarea Finlandei în cadrul Alianței Nord-Atlantice reprezintă o nouă amenințare la granița sa de nor-vest. Iar declarațiile de ieri venite de la Kremlin pun într-o nouă lumină noile decizii pe care le va lua Vladimir Putin în perioada următoare.
Dar, trebuie reamintit faptul că în septembrie 2022, Putin semna decretele care pregătesc terenul pentru anexarea teritoriilor ucrainene Kherson și Zaporizhzhia, tot atunci Kremlinul afirma că decretele recunosc două regiuni ca fiind independente, înainte de discursul privind anexarea a patru regiuni din Ucraina, pe care Putin avea să-l susțină în aceeași lună.
Decretele, făcute publice de Kremlin, spuneau că Putin a recunoscut Kherson și Zaporizhzhia ca teritorii independente, acesta fiind un nou pas intermediar necesar înainte ca Putin să poată merge mai departe cu planurile de a declara unilateral că acestea fac parte din Rusia.
În februarie 2022, Putin a recunoscut independența republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk. Anexarea de către Putin a unor părți din Ucraina este un moment critic pentru lume Planul de a semna tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina ocupată au marca o escaladare majoră a războiului Rusiei în Ucraina.
Putin a declarat că este pregătit să apere aceste teritorii folosind toate mijloacele disponibile, indicând că ar fi dispus să recurgă la un atac nuclear pentru a evita eforturile Ucrainei de a-și elibera teritoriul suveran. În același context, ca urmare a tensiunilor din zonă, Finlanda și Suedia cereau dreptul de a intra în rândurile NATO, ceea ce l-au determinat pe Putin să amenințe cele două state cu posibile represiuni.
Conform informațiilor de ultimă oră, preluate de Impact.ro, s-a aflat ce face Vladimir Putin acum. Liderul rus se pare că a cerut pentru astăzi o ședință de ugență a Consiliului de Securitate a Federației Ruse, ședință în care liderul va analiza situația de securitate din regiunile ucrainene, nou anexate de Kremlin – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
Deși fondul acestei întâlniri ar avea legătură cu respectarea legilor și implementarea unor noi măsuri de securitate în zonă, în realitate discuțiile se vor axa pe noua situație, având în vedere intrarea Finlandei în Alianța Nord-Atlantică, aspect ce modifică planul de război al Rusiei pe teritoriul ucrianean, precum și posibile măsuri împotriva Finlandei. Înalții oficiali ai NATO spun că există toate șansele ca și Suedia să intre relativ repede, ceea ce va însemna noi modificări ale strategiilor Federației Ruse în conflictul ruso-ucrainea.
Tot ca urmare a aderării Finlandei la NATO, autoritățile moscovite anunță o întâlnire fulger la Moscova între Iran, Rusia, Turcia și Siria, spune agenția de presă Anadolu, preluat de TeheranTimes. Diplomați din Iran, Siria, Turcia și Rusia au avut marți o reuniune comună la Moscova.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ținut discursul de deschidere a reuniunii, care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Discuțiile de la Moscova vor servi drept preludiu pentru viitoarea întâlnire dintre miniștrii de externe din cele patru țări, potrivit agenției de presă turce. Citând surse diplomatice, Anadolu a indicat că părțile vor face schimb de opinii cu privire la agenda pe care miniștrii o pot respecta și la domeniile de cooperare pe care le pot lua în considerare.