Răsturnare de situație în cazul lui Dragnea: de ce ar putea ieși din închisoare înainte de termen

Autor: Puiu Alexandru - 06:27, 07 ian. 2020

Din momentul în care a ajuns după gratii, Liviu Dragnea, prin avocații săi, a făcut tot ce era posibil pentru a se elibera. În același scop, luni au fost depuse două cereri prin care se solicită punerea sa în libertate ”de îndată”.

Cazul lui Dragnea continuă să facă valuri în presa din România, mai ales datorită artificiilor la care apelează fostul lider PSD pentru a scăpa din închisoare înainte de termen. Prin fiecare procedură, avocații săi nu contestă validitatea acuzațiilor pentru care a fost arestat. În schimb, caută diverse subterfugii în lege. De această dată, este vorba de decizia CCR referitoare la completurile specializate care a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2019.

Pornind de la acel set de circumstanțe, în numele lui Liviu Dragnea, au fost depuse două cereri de eliberare, pe parcursul zilei de luni. Prima a fost înaintată instanței supremei din România, iar cea de a doua a ajuns la Tribunalul București.

liviu dragnea

În cererea care a fost depusă luni la Inalta Curte de Casație și Justiție de către avocații lui Dragnea se arată că fostul lider PSD formulează contestație la executare. „Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentința penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate și pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentințe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latură penală) a fost pronunțată de un complet nelegal constituit, adică de o instanță care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arată în cererea depusă la ICCJ și consultată de Mediafax.

„Contestatorul (…) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuție temeinica și/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea sa imediată, ca urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare”, continuă avocații acestuia.

Tot luni, avocații lui Dragnea au depus la Tribunalul București o cerere de habeas corpus (recurs în drept prin care o persoană poate raporta o arestare ilegală sau o detenție ilegală în instanță), prin care fostul lider PSD solicită instanței să constate caracterul nelegal al stării de privare de libertate începând cu data de 10.10.2019 și să dispună punerea lui „de îndată în libertate”, conform Hotnews.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI