09 feb. 2023 | 17:08

Răsturnare de situație cu aderarea României la Schengen. De ce se teme Bulgaria

Politică Externă
Răsturnare de situație cu aderarea României la Schengen. De ce se teme Bulgaria
Bulgaria și România trebuie să pornească de la zero

Așa cum a fost prezentat la acel moment, data de 8 decembrie a fost un adevărat eșec pentru Bulgari și România, prn votul de neaderare la spațiul Schengen. Singurul stat acceptat la acel moment a fost Croația. Din păcate, cel puțin pentru România, votul a fost unul nedrept, dar poate și din cauza lipsei de coerență diplomatică din partea statului român și poate și din lipsa de argumente pe punctele cheie cerute de Consiliul JAI. Astăzi, în schimb, asistăm la o răsturnare de situație cu aderarea României la Schengen, iar oficialii de la Sofia spun că Bulgaria are mari temeri. De ce se teme Bulgaria acum, dezvoltăm în cele ce urmează.

Bulgaria și România trebuie să pornească de la zero

După mai bine de 12 de ani de la începerea procedurilor de aderare, Bulgaria și România au avut parte de un eșec răsunător, dar asta a venit și pe fondul atitudinii negative a Olandei și a Austriei. La aceste două poziții se adaugă și poziția similară a Suediei, iar în ceea ce privește statul vecin de la sudul Dunării, ar putea duce la decuplarea Bulgariei în ceea ce privește apartenența la Schengen, conform Euractiv.

Surse din interior spuneau că în decembrie, liderii UE vor susține admiterea Croației și României, în timp ce Bulgaria va rămâne pe tușă, ceea ce a fost o lovitură politică uriașă pentru Sofia. Din păcate lucrurile aveau să ia o întorsătură neașteptată inclusiv pentru România, devenind astfel o lovitură la fel de dură și pentru statul român.

După schimbarea de atitudine a Austriei, care a dus de fapt la neacceptarea celor două state, reacțiile din spectrul politic european au fost de partea României, candidata cu cele mai multe puncte cheie rezolvate, făcând referire aici la securizarea granițelor, iar justificarea Austriei la votul de veto, cel puțin din acest punct de vedre nu a avut bază solidă.

Numărul de migranți la care făcea referire cancelarul austriac nu era de la granița României, ci de la granițele statelor balcanice, inclusiv Bulgaria. Cu toate astea, diplomația română nu a reușit să convingă Austria , iar votul a fost, în cele din urmă, cel pe care azi toată lumea îl știe și îl critică vehement.

Dar, așa cum spuneam, azi asistă la o răsturnare de situație cu aderarea României la Schengen, iar mai nou, Bulgaria se teme, iar oficialii de la Sofia spun că aceste temeri ar fi argumentate.

Vezi și: Presa din Bulgaria, anunț uriaș despre Schengen. Ce se întâmplă cu România

Temerile Bulgariei generează o răsturnare de situație cu aderarea României la Schengen

Plecate de la început, mână-n-mână spre adererarea la spațiul Scehgen, Bulgaria și România au încercat să-și rezolve probleme de la granița comună, lucru care de altfel s-a și întâmplat, dar nu în totalitate. Acum, după ce multe voci politice s-au coalizat în dreptul statului român, considerând nedrept votul Austriei, Bulgaria se teme că România o va lăsa în urmă, să-și rezolve problemele de la granița dinspre Turcia, unde cancelarul austriac fusese în vzită în ianuarie, dar promisiunile acestuia de a aduce bani de la Uniunea Europeană pentru construirea unui zid au rămas doar promisiuni, von Der Leyen refuzându-i politicianului austriac cererea de alocare a peste 2 miliarde de euro.

Vezi și: Undă de șoc spre Viena! Lovitura primită de cancelarul Austriei după ce România a fost refuzată în Schengen

Astăzi, principalele partide bulgare par să nu aibă niciun interes ca guvernul interimar să obțină un succes politic major, cum ar fi aderarea la Schengen, dar în același timp scot în față temerile legate de România, situație ce poate fi considerată ca o răsturnare de situație cu aderarea României la Schengen.

În ultimele zile au avut loc întâlniri între cei doi prim-miniștrii, bulgar și român, discuții în care premierul bulgar Galab Donev i-a cerut omologului să lucreze împreună pentru acst scop comun, dar vădit temător că România ar putea lăsa căruța bulgară în spate:

„Trebuie să ne concentrăm asupra modului în care putem gestiona mai eficient frontierele externe ale UE, nu pe refacerea frontierelor interne, care subminează Schengen.

Este în interesul nostru comun să ne unim eforturile pentru a garanta sprijin tuturor statelor membre”, declara Galab Donev în videoconferința cu Nicolae Ciucă.

În acest moment, deși extrem de departe, aderarea la Schengen ar fi un atuu politic pentru guvernul președintelui Rumen Radev, care este perceput ca o problemă și de Partidul Socialist Bulgar, al cărui lider Kornelia Ninova este în conflict cu Radev.

Marile familii politice europene nu au cui să facă un cadou politic la Sofia din cauza crizei politice și a lipsei unui cabinet regulat. Deși Bulgaria și România au îndeplinit criteriile de aderare cu mai mulți ani în urmă, chiar înainte ca Croația să adere la UE în 2013, rezultatul din decembrie a fost devastator pentru ambele state.

Cu toate acestea, extinderea Schengen este decisă prin consensul membrilor săi, iar acest lucru nu a fost realizat în decembrie. Rămâne de urmărit cum va evolua situația, și care va fi, dacă va fi, un nou Consiliu JAI în care să se voteze acceptarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro