Rezultatele scrutinului din cursul zilei de duminică din cel mai important stat din Austria arată că strategia politică a conservatorilor nu a funcționat. Politicienii au inclus o serie de măsuri precum blocarea accesului României și Bulgariei în Schengen, dar se pare că raționamentul conservatorilor nu a adus beneficiile dorite. Cancelarul Austriei nu își va pierde totuși funcția, dar în partidul său urmează să existe discuții aspre, spun comentatorii austrieci.
Partidul cancelarului Karl Nehammer a obținut o înfrângere istorică în dreptul alegerilor de duminică din Austria, pierzând astfel majoritatea în parlamentul statului important în economia electorală. În timpul acesta, popularii au adunat doar 39.9% din voturi, în scădere cu aproape zece puncte procentuale față de scrutinul din urmă cu patru ani.
Ei vor fi astfel nevoiți să încheie o coaliție de guvernare regională cel mai probabil cu social democrații, care au obținut și ei un scor mai slab decât și-ar fi dorit. În timpul acesta Johanna Mikl-Leitner (candidata conservatorilor la șefia statului) a spus că partidul său ar putea încerca și o alianță cu FPÖ.
Cu toate că au adunat 24.2% din voturi, extremiștii de dreapta din Partidul Libertății sunt considerați adevărații câștigători ai zilei. Amintim că alegerile din Austria Inferioară au reprezentat încă de la bun început mai mult decât un simplu scrutin regional.
În primul rând, a cincea persoană cu drept de vot din Austria locuiește în acest stat, lucru care înseamnă că scrutinul de ieri reprezintă un barometru al stării de spirit din întreaga țară. De asemenea, relevant pentru OVP a fost și faptul că Nehammer și unii politicieni cu funcții înalte sunt direct conectați politic cu acest stat.
„Alegerile regionale din Austria Inferioară au, cu siguranță, potențialul de a trimite unde de șoc spre guvernul federal”, a avertizat consultantul politic Thomas Hofer, citat de Der Standard.
,,Iar după alegeri, cu siguranță (că undele de șoc) sunt deja pe drum”, a adăugat el. ,,Dar, bineînțeles, pierderile din Austria Inferioară sunt grave și vor genera multe discuții în cadrul ÖVP”, a avertizat Hofer.
Amintim că în decembrie 2022 România a fost respinsă în spațiul Schengen, în urma rezultatului din cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde votul obţinut a fost de 25 de voturi „pentru” şi 2 voturi „împotrivă”. Chiar Austria a fost cea care s-a opus cu vehemență aderării țării noastre pe motiv că există o problemă a migranților și că „Schengen nu funcţionează”.