Deşi până acum se ştia de 14 septembrie ca zi în care se vor începe cursurile, Ludovic Orban a făcut anunţul! Iată când vor merge elevii, de fapt, la şcoală!
Ludovic Orban a oferit noi informaţii despre anul şcolar 2020-2021. Atât părinţii, cât şi copiii aşteaptă cu nerăbdare să afle ce se va întâmpla cu educaţia în anul ce urmează. Premierul a explicat că abia pe 1 octombrie elevii vor putea merge la scoală, iar în perioada 14-30 septembrie, aceştia vor urma cursuri online.
“Au fost discuții pe această temă (că școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici, care spun că atât profesorii, cât și copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că o mare parte dintre cei infectați au spus că vin din concediu. Deocamdată lucrurile sunt așa cum le-am anunțat. Decizia de deschidere a școlii va fi luat în plan local. „, spune Ludovic Orban.
Conform unui proiect de ordin publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până pe 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi. Practic, în funcţie de fiecare situație locală în parte se vor lua măsuri pentru începerea şcolii, pe baza a trei scenarii.
„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul document, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online”, prevede proiectul.
Pe 27 septembrie, vor avea loc ALEGERILE LOCALE 2020, ceea ce înseamnă că şcolile vor trebui pregătite pentru votare. Cu privire la acest aspect, Ludovic Orban a explicat că au fost discuţii pe această temă, iar soluţia este de a se da o zi liberă înainte şi una după alegeri.
„Aici, putem avea o soluţie. Să dăm o zi liberă înainte de alegeri şi o zi liberă după, astfel încât să se poată pregăti şcolile în care se organizează secţii de votare”, a mai spus premierul.