04 sept. 2020 | 06:34

Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă la început de an școlar: „Această materie este una dintre cele mai riscante privind transmiterea bolii”

Sănătate
Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă la început de an școlar:
Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă la început de an școlar: "Această materie este una dintre cele mai riscante privind transmiterea bolii" Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, a avertizat în cursul zilei de joi despre pericolul reprezentat de o anumită materie în programa școlară. Acesta susține că modul în care orele se desfășurau până acum ar expune foarte mult cadrele didactice și elevii, motiv pentru care medicul propune adaptarea la condițiile actuale.

Ora de muzică, predată altfel față de cum o știam

Medicul Alexandru Rafila atenționează cu privire la orele de muzică a căror activitate trebuie modificată pe alocuri, altfel riscă să devină o sursă de infecție în rândul elevilor și al profesorilor.

Sursă foto: noiliceeni.ro

„Există posibilitatea ca elevii din ultimele bănci există riscul să nu audă. Oricum va fi un număr limită de elevi într-o clasă aglomerată și lucrurile se vor reglementa.

Această activitate, cântatul, este una dintre cele mai riscante privind transmiterea bolii. Muzica probabil se va face fără să cântăm, cu noțiuni teoretice, probabil și audio. Cântatul este total contraindicat, e o activitate care favorizează măsură înaltă de transmitere. Să cânți cu mască nu prea e posibil”, a declarat medicul în exclusivitate la antena3.ro.

Masca nu trebuie să lipsească de la ore

Fiind întrebat ce se întâmplă în cazul în care există accidente de tipul celor în care îți cade masca pe jos și nu o mai poți folosi. Medicul Rafila le-a recomandat părinților să se asigure că elevii au la ei o punguță sau o cutiuță în care masca poate fi pusă în momentele în care copiii simt nevoia să facă o pauză.

De asemenea, acesta a menționat faptul că în școli se va asigura un stoc de măști, astfel încât elevii nu se vor confrunta cu lipsa măștilor, indiferent de micile accidente ce pot surveni pe parcurs.

”Ar trebui să aibă la ei o pungă sau cutiuță, care se închidă bine. Pot folosi această mască, dacă sunt antrenați să o pună cum trebuie. Am înțeles că școala va avea un anumit stoc de măști pentru a remedia diferite probleme. Cred că nu ar trebui să ajungem în situația să facem ore fără mască, din cauza anumitor probleme”, a adăugat Alexandru Rafila pentru antena3.ro.