Alegeri locale 2020. Klaus Iohannis a făcut anunțul așteptat de români. Cum se vor desfășura

Alegeri locale 2020. Klaus Iohannis a făcut anunțul așteptat de români. Cum se vor desfășura
Alegeri locale 2020. Klaus Iohannis a făcut anunțul așteptat de români. Cum se vor desfășura

Klaus Iohannis va susține miercuri, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă cu jurnaliștii acreditați la Administrația Prezidențială. Președintele este așteptat să vorbească despre ultimul bilanț al pandemiei și despre măsurile pregătite în perioada următoare, pritre care și redeschiderea restaurantelor. Este pentru a cincea săptămână consecutiv când șeful statului susține o conferință de presă miercurea, de la ora 18:00.

Klaus Iohannis, despre alegerile locale din acest an. Președintele, noi detalii despre desfășurarea procesului electoral

Legea alegerilor locale, promulgată luna trecută de Klaus Iohannis, stabilește data de 27 septembrie ca dată a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale. Autoritățile le vor asigura alegătorilor măști și substanțe dezinfectante.

„Obiectivul principal este de a organiza alegerile în măsuri de maximă siguranță. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de măsuri. Există precedente! Sunt țări care au organizat acest gen de eveniment, fără a avea antecedente. Dacă toate aceste măsuri de prevenție sunt aplicate și respectate, riscul poate fi redus la minim. 

Alegerile reprezintă fundamentul democrației. Chiar dacă trăim una dintre cele mai grele perioade ale omenirii, democrația nu poate fi pusă între paranteze. Să nu uităm că ele au fost deja amânate. Acum știm care sunt măsurile, ele se aplică și vedem că funcționează, de aceea putem avea în România un proces electoral corect”, a declarat Iohannis. 

  • Comitetul Național pentru Situații de Urgență discută astăzi ordinul comun privind regulile de protecție sanitară pe timpul campaniei electorale și măsurile referitoare la redeschiderea cinematografelor, teatrelor și restaurantelor.

Despre redeschiderea teatrelor și a restaurantelor

Cât despre redeschiderea teatrelor și a restaurantelor, șeful statului a declarat: „Primul sector, zona culturală – teatrele, cinematografele, sălile de spectacol se pot redeschide de la 1 septembrie, în condiții de siguranță. Cred că este important că acolo unde se poate, să se redeschidă.  Al doilea sector, care este în suferință, cred că este bine să se reia activitatea, acolo unde se poate, este sectorul HORECA. Vremea se răcește, așa că, după 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior”.