Este vorba despre una dintre cele mai populare rase, însă, din nefericire, este şi cea mai sensibilă la probleme de sănătate cronice. Chiar dacă vorbim despre sindrom respirator, probleme auditive, dermatită, sarcini cu probleme, se pare că absolut toate sunt din cauza celor care au reușit să creeze această rasă.
Este vorba despre Bulldogul francez, mai precis o rasă de câini sensibilă, cu o sănătate îndoielnică, astfel că oricât de mult ai vrea această rasă de câine pentru tine sau copilul tău, încearcă să nu te grăbești pentru a nu regreta după aceea.
Se pare că un studiu amplu, făcut de către veterinarii britanici, pe aproximativ 2.800 de bulldogi francezi, a demonstrat că aceştia suferă de aproximativ 20 de probleme de sănătate, fiind un număr foarte mare. Prin comparație cu alte rase de câini, Bulldogul francez suferă din cauza nărilor mult prea înguste, și pot avea probleme cu urechile, dermatită şi risc de deces la naştere (al mamei sau al puilor).
Specialiştii au decis să tragă un semnal de alarmă, menționând faptul că foarte mulți câini ajung să fie abandonaţi din cauza costurilor medicale piperate, astfel că îi sfătuiesc pe iubitorii de animale să se intereseze înainte de a cumpăra un astfel de câine.
Bulldogul francez se recunoaște extrem de ușor, mai ales după forma urechilor mari, ca de liliac. Este un câine mic, cu fața plată, are o blană scurtă și lucioasă care poate fi pestriță, multicoloră sau chiar cafenie. Bulldogul francez are în jur de 27-34,5 cm în înălțime atunci când ajunge la maturitate. Masculii adulți cântăresc 12,5 kg, iar femelele adulte aproximativ 11 kg.
Bulldogul francez a apărut după ce rasa de Bulldog de salon a fost împerecheată cu câini cu fața mai scurtă pentru a crea Bulldogul Francez pe care îl cunoaștem astăzi. Este un câine care iubește să se amuze, este plin de viață și afectuos cu cei dragi, dar și curajos care consideră că este mult mai mare decât este de fapt, și nu se va da bătut dacă este atacat de un alt câine.
Bulldogul francez nu are nevoie de multă mișcare comparativ cu alte rase, astfel că aproximativ o oră de mișcare pe zi este mai mult decât suficientă. Cu toate acestea, trebuie protejat de căldură, deoarece poate suferi de extenuare din cauza căldurii și de probleme respiratorii la temperaturi ridicate din cauza feței sale plate. Cel mai ok este să fie scos la plimbare dimineața devreme și seara târziu în timpul verii.