Luni și marți au avut loc ședințe dure în cadrul noii coaliții de Guvernare. În majoritatea lor, aceste discuții s-au purtat pe marginea PNRR. S-a discutat și pe marginea banilor care trebui găsiți pentru plățile și investițiile curente. Există un necesar mare de bani atât pentru investiți, cât și pentru onorarea plăților către creditori, salariați și pensionari. Dar, conform Prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, prioritatea numărul unu în aceste zile a fost PNRR.
După ce o bună bucată de vreme l-a susținut pe șeful său direct, Florin Cîțu, pentru a doua nominalizare la funcția de premier, acum Rareș Bogdan și-a mai temperat discursurile în ceea ce-l privește pe noul lider PNL. Cu toate astea, însă, rămâne la fel de vocal și prezent pe micile ecrane, mai ales atunci când sunt subiecte sensibile de discutat.
În aceste prime două zile ale acestei săptămâni PNL, PSD și UDMR au avut ședințe grele în cadrul coaliției de guvernare. Subiectele principale au fost plata pensiilor și găsirea banilor necesari, banii pentru investiții și noi modalități de fiscalizare și de colectare a sumelor la bugetul de stat.
„Când deja ai un Guvern care urmează să intre complet, și cu secretari de stat, șefi de companii, șefi de agenții, în pâine, e absolut normal să ai mult de discutat, mai ales că sunt două viziuni, sunt două ideologii care trebuie compatibilizate.”, spune Rareș Bogdan, parcă scuzându-și colegii de guvernare pentru reacțiile mai încete din aceste zile.
Înainte de a preda ștafeta către noul premier Nicolae Ciucă, interimatul Florin Cîțu semna un ultim act din această calitate. Fostul premier semna acordul final cu CE pentru PNRR, ulterior venind și prima tranșă a celor peste 60 de miliarde de euro.
Rareș Bogdan, în apariția sa de aseară, a devoalat faptul că în aceste două zile discuțiile cele mai importnte au fost pe marginea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Un proiect pentru România extrem de important, un PNRR care are nu jaloanele din 2004-2005, nu stegulețe, dar are niște condiționalități extrem de clare. Sperăm să putem aduce primii bani pe casele de marcat, (…) De asemenea pe A3, Autostrada Transilvania.
Acolo avem facturi de vreo 600 de milioane, să reușim să tragem 130 de milioane din cei 1,8 miliarde care au ajuns deja. Acestea sunt prioritățile, deci practic programul plus măsurile legate de salarii, de pensii în special, cei 10% acordați pentru pensii, respectiv 25% pentru pensia minimă de 800 de lei, ajutorul pentru persoanele cu dizabilități (…)”, a explicat liberalul Rareș Bogdan.
Deși România a primit prima tranșă din banii pentru PNRR, aceștia sunt doar pentru reformele asumate la semnarea proiectului. În acest moment, conform PNL-istului Rareș Bogdan, bugetul este extrem de mic și este imperativ necesară colectarea unor noi sume de bani la buget pentru a-l consolida.
Așa se face că, la discuțiile din aceste două zile, spune Rareș Bogdan, s-au negociat noi metode fiscalizare, principala idee fiind de a fiscaliza tot ceea ce intră în țară pe la punctele vamale. În opinia lui Rareș Bogdan și a colegilor de la guvernare, aceasta este o soluție care ar putea aduce mai mulți bani la bugetul de stat centralizat.
„Gândiți-vă că pe măsurile inițiale erau necesare 26 de miliarde necesari pentru anul viitor, pe cele acceptate sunt 13,4 miliarde. Urmează ca Adrian Câciu să găsească formula pentru a acoperi acești bani. Inițial pe prima formulă, cu creștere de 7%, erau undeva la 8 miliarde.
Deci trebuie găsită această diferență, dar se va găsi din încasări. Am discutat de Radarul mărfurilor, de modalitatea în care la vamă se va reuși să se fiscalizeze absolut tot la intrarea în țară. Am discutat despre partea de investiții, prioritizarea pe investițiile din infrastructură.”, a mai spus Rareș Bogdan.