Tot mai mulți ucraineni își părăsesc locuințele și vor să plece din țară după ce Rusia a atacat mai multe orașe din Ucraina. România și-a afirmat sprijinul pentru țara vecină, inclusiv de tip umanitar. Până acum, un număr impresionant de refugiați ucraineni a trecut granița în țara noastră, iar românii au sărit cum au putut să îi ajute. Fie cu cazare, fie cu hrană, sau haine, conaționalii noștri nu au rămas impasibili la tragedia prin care trec ucrainenii.
Cu toate că nevoia de hrană este mare în asemenea situații, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, le-a cerut românilor să nu mai aducă alimente pentru refugiați. Iată care este motivul.
Șeful DSU a precizat că în urma discuțiilor purtate în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a stabilit ca la Punctul de Trecere a Frontierei Siret să fie creat un punct de comandă. S-au luat mai multe măsuri organizatorice, printre care suplimentarea corturilor care să primească inclusiv români dornici să ajute.
Deja s-au instalat anumite chestiuni în plus faţă de ce a fost ieri, noaptea am avut Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a ţinut până aproape la 1 dimineaţă, s-a stabilit că va fi un punct de comandă în zona de graniţă care va fi permanent cu toate instituţiile implicate şi s-a asigurat un suport, corturi, zone de aşteptare, corturi în care să fie acolo cei care dau mâncare, dau apă, să nu stea în aer liber, mai multe măsuri de organizare. Şi s-a stabilit şi pragul de la care se va instala inclusiv prima parte a taberei, ocuparea a 65% din capacitatea centrului de azil de la Rădăuţi”, a transmis Arafat, potrivit News.ro.
Secretarul de stat în MAI a afirmat că în momentul de față nu se poate vorbi de o criză umanitară. În acest context, Arafat a solicitat românilor să nu mai aducă atât de multe alimente pentru că riscă să fie aruncate sau să se strice.
La acest moment nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare, la pachete, riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice”, a precizat Arafat.
De asemenea, șeful DSU a declarat că o mănăstire din zonă a pus la dispoziție 400 de locuri de cazare pentru refugiați.
Avem locuri de cazare stabilite cu Biserica în peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară unde nu se stă mai mult de 72 de ore şi după asta se duc către locurile de cazare, fie din judeţul Suceava, fie din judeţele limitrofe. (…) Dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie dus în coloană la tabară şi să fie făcut acolo controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu e nevoie”, a explicat secretarul de stat.
Raed Arafat a vorbit și despre riscurile refugiaților de a fi prădat de hoți. Șeful DSU le recomandă oamenilor să păstreze contactul doar cu oficialii trimiși la fața locului, pe care îi pot recunoaște după uniformă.
În primul rând, să intre în legătură cu cei care sunt îmbrăcaţi oficial şi care sunt cei care clar că lucrează în mod oficial şi organizat. Dacă te abordează cineva care nu ştii cine este, nu are nimic pe el, nu ştii ce reprezintă, ai grijă. Sunt oameni care asigură asistenţa care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie. Dacă vine cineva care nu ştii cine este, nu ştii ce caută, atunci să ai grijă să te protejezi”, a mai declarat Arafat.
Citește și: „Ce a spus Gigi Becali despre Vladimir Putin și acțiunile sale. Mesaj penntru refugiații din Ucraina”