În ultimele 24 de ore, în România au intrat un număr mare de cetățeni ucraineni, 3.660 dintre aceștia părăsind deja țara. Potrivit anunțului făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode, extrem de puțini au solicitat azil în România. Oficialul a precizat că cei care nu au făcut o astfel de cerere pot rămâne în țara noastră pe o perioadă de 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile. Mai multe detalii, în continuare.
UPDATE 26 februarie, ora 11:49: În a treia zi de război în Ucraina, Ministerul Afacerilor Interne din România a publicat bilanțul total al refugiaților la noi în țară. 54 de persoane din Ucraina au cerut azil în România.
În ultimele 24 de ore, 14.188 de cetățeni ucraineni au intrat în țară, iar 7.298 de cetățeni ucraineni au părăsit teritoriul României.
„De la începerea conflictului din Ucraina, 54 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.
Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 56,4%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, 73.030 de persoane, dintre care 14.188 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 72.022 de persoane, dintre care 7.298 de cetățeni ucraineni au părăsit teritoriul României.
Totodată, 22.105 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 21.131 pe sensul de ieșire”, este mesajul publicat de instituția statului român pe contul oficial de Facebook.
Știrea inițială 25 februarie:
10.624 de cetățeni ucraineni au intrat în România, în ultimele 24 de ore. 3.660 dintre aceștia au și părăsit țara. Doar 11 ucraineni au solicitat azil în România, conform anunțului făcut de Lucian Bode. Ministrul de Interne a explicat că, dacă nu fac o astfel de cerere, ucrainenii pot rămâne în țara noastră maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile.
De asemenea, România a pregătit tabere unde cei care au fugit din calea războiului pot rămâne timp de 72 de ore. În ultimele 24 de ore, punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate de 111.817 persoane, din care 58.268 a fost pe sensul de intrare.
„10.624 comparați cu 4.041 cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Din cei 10.624 de cetățeni ucraineni care au intrat în România în 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei cu vecinii noștri, în special cu Bulgaria, respectiv Ungaria, au părăsit România 3.660 de persoane. În consecință, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore au rămas 6.964 de persoane“, a declarat Bode.
Citește și: Refugiații din Ucraina trec vama Siret. Gestul emoționant al românilor din zonă pentru ei VIDEO
După cum aminteam și mai sus, doar 11 persoane au solicitat azil în România, afându-se în acest moment în cele 6 centre. Acestea au aproximativ 1.100 de locuri disponibile, gradul de ocupare fiind în prezent de 50%.
Potrivit ministrului de Interne, statutul de refugiat nu este aplicat tuturor persoanelor care ajung în țara noastră din Ucraina.
„Statutul de refugiat, conform legii, este o formă de protecție internațională prin care statul român recunoaște calitatea de refugiat în condițiile legii. Și o să vă întrebați ce statut au cei care nu au solicitat azil pentru că ei au ajuns în România pe baza unui pașaport.
Accesul în România se face pe baza unui pașaport biometric, mai exact, cei care dețin pașapoarte care au elementele de securitate ale Uniunii Europene intră în România conform legii, Ordonanța 194/2002 și pot rămâne maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile. Așadar, ei pot rămâne legal în România maxim 90 de zile în cursul unei perioade 180 de zile“, a mai precizat Lucian Bode.