Mai devreme sau mai târziu, orice conducător auto poate ajunge în situația de a fi nevoit să își radieze mașina. Procesul de radiere auto poate părea destul de complex la o primă vedere, însă lucrurile se simplifică semnificativ atunci când știi de la bun început care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi, precum și documentele de care ai nevoie. Despre toate acestea vom vorbi în continuare.
Dacă vrei să duci la bun sfârșit procesul radierii auto, fără prea mari bătăi de cap, te invităm să rămâi alături de noi în rândurile ce urmează, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre procedură în 2022.
Pentru început, ar fi bine să clarificăm ce reprezintă o radiere a unui autovehicul. Ei bine, prin radiere auto se înțelege ștergerea completă a acestuia din registrele auto ale autorităților. Ulterior, trebuie să precizăm că există două tipuri de radieri auto: radiere fiscală, respectiv radiere din circulație.
În cazul în care vrei să vinzi mașina, radierea fiscală va fi suficientă. Altfel spus, nu va fi nevoie și de o radiere din circulație. Explicația este una cât se poate de simplă: odată ce este vândută, mașina urmează să își schimbe proprietarul.
În cazul în care autovehiculul pe care-l deții este prea vechi și știi deja că nu-l vei mai folosi niciodată, atunci vorbim despre radierea acestuia din circulație.
Radierea unei mașini se face la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), cu mențiunea că, înainte de radierea acesteia din circulație, va trebui să te ocupi și de radierea ei fiscală.
Citește și: Un prahovean și-a vândut mașina fără să facă acte. Ce a pățit apoi: „Am mers pe încredere“
Acum, revenind la radierea fiscală a unui autovehicul, precizăm că această operațiune se realizează la Direcția Taxe și Impozite Locale.
Dosarul cu care te vei prezenta în vederea radierii auto trebuie să cuprindă următoarele documente:
Mergem și mai departe și ajungem la radierea propriu-zisă a mașinii din circulație. În acest caz, vei avea nevoie, în primul rând, de o cerere de radiere auto, pe care o poți găsi cu ușurință pe platforma drpciv.ro.
Dosarul pe care urmează să-l depui la DRPCIV trebuie să cuprindă:
În acest caz nu vei mai avea nevoie de o fișă de înmatriculare vizată de Direcția Fiscală cu componenta teritorială, însă va fi necesar un certificat care confirmă radierea.