Rabla pentru electrocasnice 2022. Când începe și care sunt etapele în care poți aplica

Rabla pentru electrocasnice 2022. Când începe și care sunt etapele în care poți aplica
Programul „Rabla pentru electrocasnice” revine în 2022

Anul 2021 a adus pentru românii dornici de a-și înnoi echipamentele electrocasnice trei etape ale programului „Rabla pentru electrocasnice”. Ultima etapă, conform datelor, a generat 20.700 de vouchere. Dintre acestea 1.400 de vouchere au fost pentru aspiratoare, 5.369 pentru aparate de aer condiționat și 3.931 pentru uscătoare de rufe. Programul „Rabla pentru electrocasnice” – ediția 2021 a avut alocat un buget de 75 de milioane de lei, din care 34 de milioane de lei pentru sesiunea din perioada sărbătorilor de iarnă. Ministrul Tanczos Barna a anunțat zilele acestea primul calendar oficial AFM cu principalele programe „Rabla” pentru 2022, calendar în care se regăsește și cel pentru electrocasnice.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” revine în 2022

Programul, derulat anul trecut în trei etape, spune Tanczos Barna, a avut succes, generând numai în ultima sa etapă 20.700 de vouchere. Cu un buget inițial de 75 de milioane de lei, autoritățile decideau suplimentarea acestuia spre final de an, iar în perioada Sărbătorilor de Iarnă s-au înregistrat cele mai multe vouchere în programul „Rabla pentru electrocasnice”.

Deși nu s-a pus problema, la bilanțul  lui 2021, de o nouă etapă a programului, cel puțin pentru electrocasnice, zilele acestea ministrul Mediului a anunțat un demers fără precedent al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Atât Tanczos Barna, cât și instituția în sine, anunțau prin două comunicate faptul că începând de anul acesta se va publica calendarul integral de desfășurare a tuturor programelor „Rabla”, inclusiv cel pentru electrocasnice.

„Pentru ziua de astăzi mai avem un anunţ extrem de important: un calendar al programelor cu finanţare lansate de AFM pentru 2022. Este pentru prima dată când AFM, pentru a asigura transparenţă în ceea ce priveşte deciziile pregătite cât şi predictibilitate pentru beneficiar, a pregătit un calendar anual de lansare pe sesiuni pentru diverse programe, astfel încât atât autorităţile publice locale cât şi persoanele fizice şi persoanele juridice să îşi etapizeze, să îşi pregătească proiectele în funcţie de acest calendar.”, anunță Tanczos Barna.

Proiect de calitate în două etape în acest an

Programul „Rabla pentru electrocasnice” în 2022 nu va mai fi desfășurat ca anul trecut în trei etape, cel puțin așa se anunță pentru moment. Anul 2022 va avea parte doar de două etape ale programului, startul fiind dat pe 6 mai 2022, iar cea de a doua etapă va începe în luna decembrie, mai exact din 2 decembrie.

Pentru anul acesta programul „Rabla pentru electrocasnice” are alocat un buget în valoare de 40 de milioane de lei în prima etapă, și un buget de 60 de milioane de lei pentru a doua etapă. Cu alte cuvinte, anul acesta s-a alocat un total de 100 de milioane de lei pe durata întregului program „Rabla pentru electrocasnice” din 2022. Deocamdată nu s-a publicat ghidul aferent programului, data oficială anunțată fiind 11 februarie anul curent.

AFM anunță și restul programelor

În afară de programul „Rabla”, AFM a anunțat demararea și programului „Sisteme fotovoltaice”, pentru cei care vor să opteze pentru sisteme ecologice de încălzire. Existâ deja în PNRR câteva puncte asumate, care fac referire la reducerea de dioxid de carbon, prin eliminarea treptată a surselor de poluare.

Acest program vine în întâmpinare, acordând celor interesați posibilitatea de a primi finanțare și subvenții, dacă achiziționează sisteme fotovoltaice de încălzire și producere de energie. Toate datele legate de pogramul „Sisteme fotovoltaice” le regăsiți în calendarul publicat de AFM pe site-ul său, cât și pe site-ul Ministerului Mediului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI