Rabla pentru becuri 2022. Cine va beneficia de voucherul de 200 de lei în România

Rabla pentru becuri 2022. Cine va beneficia de voucherul de 200 de lei în România
Tot ce trebuie sa stii despre „Rabla pentru becuri”

Vești bune pentru români. Ministerul Mediului a publicat Ghidul privind programul „Rabla pentru becuri” cu ajutorul căruia persoanele fizice pot obține niște bani. Potrivit Guvernului, finanțarea se acordă sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziţionarea becurilor cu led de maximum 15 W. Astfel, cetățenii care doresc să înlocuiască becurile convenționale din locuințe, ce au un consum mare de energie electrică, cu unele LED, vor putea primi de la stat tichete în valoare de 200 de lei.

„Rabla pentru becuri” oferă vouchere de 200 de lei. Cine poate beneficia de acest program

Ghidul de finanţare privind creşterea eficienţei energetice prin înlocuirea becurilor convenţionale cu cele LED a fost făcut public de AFM. În proiectul de ordin al Ministerului Mediului sunt enumerate și condițiile care trebuie îndeplinite de românii care vor să cumpere becuri LED cu bani de la stat. Așadar, poate beneficia de finanţare solicitantul care:

1) este persoană fizică cu domiciliul în România;

2) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, potrivit legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;

c) are minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;

d) este posesor de buletin /cărte de identitate valabile atunci când se înscrie în program;

e) va preda comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu LED, un număr echivalent de becuri convenţionale;

f) îşi dă acordul pentru prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi pentru transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid ori în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

Detalii cheie oferite de Ministerul Mediului

În cadrul unei sesiuni de înscriere, solicitantul poate beneficia de un singur voucher în valoare de 200 de lei. Persoana fizică primește tichetul la achiziţionarea a cel puţin unui bec cu LED, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenţionale.

Noile becuri vor putea fi cumpărate doar de la magazinele care se vor înscrie în programul Ministerului Mediului. Aceste vouchere de 200 de lei vor putea fi folosite în cel mult șapte zile de la publicarea listei cu solicitanţii aprobaţi.

Ce declarație trebuie să păstrezi în casă

În momentul utilizării tichetului la un comerciant validat, solicitantul aprobat va trebui să se asigure că declaraţia pe propria răspundere semnată, scanată şi copia de buletin/carte de identitate sunt încărcate în contul de utilizator din aplicaţia informatică, având obligaţia ca originalul declaraţiei să fie păstrat un an de la data utilizării voucherului.

Pentru a se putea aplica în România, proiectul de ordin trebuie semnat de ministrul Mediului și publicat în Monitorul oficial (MO).